Μέσα στους δύο μήνες που απομένουν έως τη λήξη του έτους, η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει 3 δις ευρώ (επί συνόλου 3,7 δις ευρώ), από τα κοινοτικά κονδύλια για να συμπληρωθεί ο στόχος του 2012.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σήμερα οι αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν, η εκταμίευση του κεφαλαίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τις αποφάσεις της τρόικας σχετικά με το χρόνο καταβολής της δόσης. Λόγω του μικρού χρόνου που απομένει, ο κ. Χαν συνέστησε στην πλευρά της Ελλάδας να επιταχύνει τις προσπάθειες για την απορρόφηση του ποσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί πλέον, ο κ. Χαν πρόσθεσε, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα.

Ο κ. Χαν άφησε κατ’ επανάληψη αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για καθυστερήσεις των σχετικών προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δήλωσε απογοητευμένος και προανήγγειλε ότι θα πάρει τηλέφωνο και θα ζητήσει εξηγήσεις.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι από τα 180 έργα προτεραιότητας, ύψους 11 δισ. ευρώ, τα 40 εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις. Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια, αλλά έκανε σαφές ότι κάποια από αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων, κινδυνεύουν για ακόμη μία φορά να παραταθούν χρονικά, δηλαδή να γίνουν και πάλι «έργα-γέφυρες» που θα χρειαστούν χρηματοδότηση από το επόμενα ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν. Για το θέμα αυτό, δηλαδή της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020) άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας. Είπε ότι πιστεύει ότι θα εγκριθεί η λεγόμενη «κατηγορία περιφερειών σε μετάβαση», κάτι το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποφύγει. τα χειρότερα: να μην πέσει από τα 20,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 12 δισ. ευρώ μόνο στο επόμενο ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιχμές για ΕΤΕπ

«Δεν μπορώ να δεχτώ καμία ολιγωρία, καμία καθυστέρηση», είπε ο κ. Χαν, απαντώντας σε ερώτηση γιατί αργούν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας μέσω ΕΤΕπ. Είπε ότι θα τηλεφωνήσει στην ΕΤΕπ για να καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει με την περίπτωση της Ελλάδας. Δήλωσε απογοητευμένος για τις δράσεις και παραδέχτηκε ότι δεν έχουν λειτουργήσει.

Ξεχωριστά ο κ. Χαν εστίασε σε δύο πεδία που έχουν προβλήματα: στα στερεά απόβλητα της Αττικής, όπου θα τρέξουν δύο νέοι διαγωνισμοί και στο κτηματολόγιο, όπου μετά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «θα δούμε πρόοδο». Αναφέρθηκε επίσης σε δυσκινησίες σε έργα, τα οποία, είτε δεν έχουν εγκριθεί, είτε δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης