Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο κρας τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης: η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και περιλαμβάνει επίσης διάφορες τροπολογίες.

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς από το Μαξίμου, χωρίς να κρατά πλέον τα προσχήματα, διακήρυσσε με τελεσίγραφο πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έληξαν, στην Αγίου Κωνσταντίνου η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωνε πως δεν κάνει βήμα πίσω για τα εργασιακά, συγκαλώντας για σήμερα, Τετάρτη, νέο γύρο συνεδριάσεων της εκτελεστικής της Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Προϋπολογισμός του 2013 κατατέθηκε με ενσωματωμένα τα νέα μέτρα ύψους 9,5 δις. Η ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις θεωρείται ως η πολιτική χαρτογράφηση των προθέσεων των βουλευτών σχετικά με την ψήφιση του νέου πακέτου που συμφωνήθηκε μεταξύ Μαξίμου και τρόικας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φανερά εκνευρισμένος από την τελεσιγραφική συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Μαξίμου περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ως τουλάχιστον ατυχή. Στο ΠΑΣΟΚ, δύο βουλευτές, οι κ.κ. Παραστατίδης και Κασσής, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ο μέχρι σήμερα απόλυτα συστημικός Κώστας Σκανδαλίδης επιφυλάσσεται και θα αποφασίσει μετά την κατάθεση στη Βουλή του πλήρους πακέτου.

Στη ΔΗΜΑΡ, τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά, με μία ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -με πρωτοστάτες τον βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη καθώς και το στέλεχος Βασίλη Νεφελούδη- να διερωτάται εάν υπάρχει θέση για αυτήν στο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας ξεκαθαρίζουν πως εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν τεθεί επίσημα στο τραπέζι τουλάχιστον δύο βασικά ζητήματα, δηλαδή η κατά δύο χρόνια επιμήκυνση της υποχρέωσης της χώρας να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από 3% καθώς και το μείζον πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, που περιλαμβάνει την -όπως φαίνεται- αναγκαστική προσφυγή σε νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κινητοποιήθηκαν μετά τις εξελίξεις και διοργανώνουν διαδήλωση για το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί οργασμός διαβουλεύσεων, με επίκεντρο τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και την εξαγγελία έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωζώνης αποκλειστικά για την Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου. Επισήμως, η απόφαση για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Διαλυτικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χθες, Τρίτη, ήταν -όπως φαίνεται- τραυματική, ενώ, όπως καταδεικνύουν οι διάλογοι μεταξύ βουλευτών και Ευάγγελου Βενιζέλου, η κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα είναι απόλυτα ρευστή, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Όλες οι στρατηγικές σου κατέληξαν σε κουτσουλιές». Δριμύτατη κριτική κατά των χειρισμών της ηγεσίας του κόμματος άσκησε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε τελικά εάν θα ψηφίσει τα μέτρα, αν και δήλωσε πως δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.

Ελιγμός Σαμαρά με τελεσίγραφο

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση. Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία. Το πρόβλημα από εδώ και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και -ακόμα χειρότερα- από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν και αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης