Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ πρέπει να περνούν από «κόσκινο», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους που αντιδρούν στην προτεινόμενη αύξηση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν, για την προτεινόμενη αύξηση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και τις επιχειρούμενες αλλαγές στις προδιαγραφές παρασκευής του ελληνικού γιαουρτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πέρας της συνάντησης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ελληνική γαλακτοκομική αγελαδοτροφία δεν είναι ούτε συντεχνία, ούτε κατεστημένα συμφέροντα. Είναι ένας από τους παραγωγικούς κλάδους της αγροτικής μας οικονομίας, παράγει ένα ποιοτικό και εγγυημένο προϊόν που προσφέρει στους καταναλωτές και θα πρέπει να την στηρίξουμε. Οι προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπως και οι προτάσεις κάθε διεθνούς οργανισμού θα πρέπει «να περνούν από κόσκινο». Δεν είναι οι δέκα εντολές. Είναι προτάσεις. Ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, βεβαίως να το υιοθετήσουμε, ότι όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις θα πρέπει να έχουμε την παρρησία να το απορρίψουμε. Εάν το είχαμε κάνει και στο παρελθόν με αντίστοιχες προτάσεις διεθνών οργανισμών, ίσως να ήμασταν σήμερα καλύτερα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ όσον αφορά στο ζήτημα του γάλακτος έχει αντιφάσεις. Θεωρεί ότι θα μειωθούν οι τιμές εάν επιτραπούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, αλλά από την άλλη δεν δίνει απάντηση γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στην Ελλάδα. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική αγελαδοτροφία, αλλά δεν υπολογίζει τη σχέση κόστους-οφέλους των προτάσεών της. Εάν δεν το κάνει η έκθεση, οφείλουμε εμείς να το κάνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το γάλα μιας ημέρας τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Το γάλα αυτό, που θα ονομάζεται μιας ημέρας και θα είναι δυο-τριών ημερών, ουσιαστικά θα έχει την ίδια θερμική επεξεργασία που έχει σήμερα το φρέσκο γάλα πέντε ημερών. Άρα λοιπόν, θα μειώσουμε τη διάρκεια ζωής σε ένα προϊόν που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής; Τι θα εξυπηρετήσει αυτό; Θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι επιστροφές ληγμένων; Νομίζω ότι τελικά αυτή η πρόταση περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης