Σκληρή ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε μετά τα μεσάνυχτα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

  Ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε μετά τα μεσάνυχτα το τουρκικό Υπουργείο ΕξωτερικώνΗ ανακοίνωση έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ χθες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει διπρόσωπη τη στάση που τηρεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «καταδικάζουμε αυτήν τη διπρόσωπη λογική, που, όταν θέλει, υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και άλλες φορές παρεμβαίνει στις δικαστικές διαδικασίες».

Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από τον μανδύα της συμπαράστασης της Ένωσης συνεχίζει να βγάζει συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις ανακοινώσεις τους που βασίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες είναι μακριά από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση.

Επίσης, με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση Γιούνκερ για τους δύο Έλληνες στρατιώτες, καθώς δήλωσε πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη Δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτήν τη διπρόσωπη λογική, που, όταν θέλει, υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει, δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.



Οι δηλώσεις που πυροδότησαν την οργή της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων την Πέμπτη.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» πρόσθεσε και επεσήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης