Με νέο τους άρθρο οι Financial Times εμμένουν στο σενάριο χρεοκοπίας στην Ελλάδα, προσδιορίζοντάς την χρονικά για τον προσεχή Μάιο.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Η Αθήνα μαζεύει χρήματα για τον Απρίλιο, αλλά η χρεοκοπία καραδοκεί τον Μάιο» και σε αυτό, εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει συγκεντρώσει κάποια λεφτά για τον Απρίλιο με στόχο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όμως ο Μάιος «καραδοκεί» και η εξάντληση των αποθεμάτων αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας τον ερχόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει «να συμφωνήσει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων με τα μέλη της ευρωζώνης».

Επικαλούμενη δηλώσεις στελέχους της ελληνικής κυβέρνησης, η αρθρογράφος Kerin Hope τονίζει πως η Ελλάδα, πέραν του χρέους της προς το ΔΝΤ, ύψους 458 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης πως θα πληρωθεί στις 9 Απριλίου, οφείλει να αποδεσμεύσει από τα ταμεία άλλα 420 εκατ. ευρώ, για να αποπληρώσει οφειλές σε εξωτερικούς επενδυτές, οι οποίες λήγουν στις 14 Απριλίου.

Η ίδια πηγή φέρεται να δηλώνει πως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, η χώρα θα αποπληρώσει τα χρέη της προς του δανειστές, την ώρα που οι εσωτερικές της ανάγκες θα καλυφθούν με «πολύ μεγάλη πίεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο επόμενος μήνας είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να μαζευτούν χρήματα, αλλιώς θα ξεμείνουμε» φέρεται να λέει ο αξιωματούχος σύμφωνα με τους FT.

Όπως μεταδίδει μέσω της ιστοσελίδας της η οικονομική εφημερίδα, τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σε 950 εκατ. ευρώ ως δόση προς το ΔΝΤ και να συγκεντρώσει συνολικά 2,4 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις – και όλα αυτά χωρίς τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ριζοσπαστική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με ΕΕ και ΔΝΤ, για να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, λόγω κωλυσιεργίας της οικονομικής ομάδας της χώρας, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους FT θα συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης