Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και διέσπασε δύο άρθρα που εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν την συναίνεση και άλλων κομμάτων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΕΚ και ενδεχομένως της ΧΑ.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Έτσι μέχρι στιγμής, υπέρ των διατάξεων τάσσονται οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον μετά τις αλλαγές Κουρουμπλή οι 15 του ΚΚΕ, 9 των ΑΝΕΛ, 9 από την Ενωση Κεντρώων, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – σύνολο 179 βουλευτές. Αν τελικώς η ΧΑ υπερψηφίσει τις διατάξεις, η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 197

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ξεκίνησε από το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πιθανό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης