Τελευταία ημέρα σήμερα των διαπραγματεύσεων -εκτός απροόπτου- μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν, για την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό που θα αποτυπωθούν σε χάρτη.

Αυτήν την ώρα ξεκινά η πρώτη συνάντηση της ημέρας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην οποία συμμετέχουν τα ίδια μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων που ήταν παρόντα και χθες, οι διαπραγματευτές, οι εκπρόσωποι και ένας πρακτικογράφος για την κάθε πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως, αρμόδια πηγή της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας διέψευσε τις πληροφορίες ότι χθες δεν συζητήθηκαν τα κριτήρια του εδαφικού αλλά η θέση της Ελλάδας για την πολυμερή διάσκεψη.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων έγινε μια γενική συζήτηση, η οποία περιελάβανε και τα κριτήρια επί του εδαφικού.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε μόνο στις θέσεις της Ελλάδας, ούτε και σε ένα μόνο θέμα, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες από τον Μοντ Πελεράν αναφέρουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να προκληθούν προβλήματα στις σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών το πρωί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε χωριστές συναντήσεις.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», σύμφωνα με το οποίο η διαπραγματευτική ομάδα ασκεί πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τον καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη.

Όπως μεταδίδεται, η εφημερίδα γράφει ότι η διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να επιβάλει νέες προϋποθέσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη. Η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ενημερώσει την ελληνοκυπριακή ότι είναι έτοιμη να συζητήσει χάρτη, με τον καθορισμό ημερομηνίας για τη διάσκεψη.

Τι έγινε χθες

Σε ό,τι αφορά στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των δύο ηγετών στο ξενοδοχείο «Le Mirador», όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκειά του έγινε γενική συζήτηση και πως οι δύο ηγέτες «δεν μίλησαν συγκεκριμένα και αποκλειστικά για τα κριτήρια».

Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης ο κ. Έιντε, η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Κάποια στιγμή τα τέσσερα μέλη των δύο διαπραγματευτικών ομάδων αποχώρησαν και το δείπνο των δύο ηγετών συνεχίστηκε μόνο με την παρουσία του κ. Έιντε και της κας Σπέχαρ.

Το δείπνο εργασίας, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας συνέχισης των συνομιλιών επί των κριτηρίων του εδαφικού, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία επί των κριτηρίων δεν είναι ακόμα κοντά.

Αυτό άφησαν να εννοηθεί διπλωματικές πηγές στην Αθήνα μετά την ενημέρωση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Αναστασιάδη.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών της Κυριακής.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ | http://mignatiou.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης