Τη μεσοβέζικη λύση της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, με εκταμίευση μόνο των ελάχιστων χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των δόσεων του ΔΝΤ, φαίνεται πως ρίχνει στο τραπέζι η Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος (μέχρι τον Σεπτέμβριο) και πρόβλεψη για χρηματοδότηση-γέφυρα, με αντάλλαγμα ρητές δεσμεύσεις σε πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει αλλαγές σε Ασφαλιστικό και ΦΠΑ, η πρόταση της Κομισιόν για μερική λύση στο ελληνικό ζήτημαΣύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το χάσμα μεταξύ Αθήνας-πιστωτών παραμένει μεγάλο και οι πιθανότητες για συνολική λύση είναι ελάχιστες. Σε μια προσπάθεια να βγει… λευκός καπνός από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και η Ελλάδα να μη μείνει ούτε μία μέρα εκτός προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη μετάθεση του προβλήματος για τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μιας «χρηματοδότησης-γέφυρας».

Ως αντάλλαγμα απαιτεί ρητές δεσμεύσεις σε πακέτο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και στον ΦΠΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια να αποπληρώσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της, θα αποφευχθεί το Grexit και θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη «μεγάλη» συμφωνία και ενδεχόμενη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα αμβλύνονται οι έντονες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν επιθυμούν μια 6μηνη ή 9μηνη παράταση, η οποία κατά τη γνώμη τους θα έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, θα αύξανε την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και θα μπορούσε δημιουργήσει εντυπώσεις περί… ήττας των δανειστών σε επικοινωνιακό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε μια σειρά σκληρών δημοσιονομικών μέτρων παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και με την εκροή καταθέσεων να αποτελεί ανοιχτή πληγή για το τραπεζικό σύστημα, ερώτημα παραμένει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις που θα κληθεί να πάρει, σε μια χρονική συγκυρία όπου πληθαίνουν οι φωνές για ρήξη.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα αφουγκραστεί εκ νέου την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραπέμπει σε καζάνι που βράζειΗ πρόσβαση σε κεφάλαια που φθάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ και προέρχονται μεταξύ άλλων από τα 11 δισ. ευρώ του ESM, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν… χρυσώνουν το χάπι σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα να μη συμφωνήσει σε επαχθή μέτρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα αφουγκραστεί εκ νέου την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραπέμπει σε καζάνι που βράζει. Ήδη πάντως έχει βολιδοσκοπήσει -μέσω προσωπικών συναντήσεων- τις προθέσεις προέδρων άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου αναφορικά με το αν θα πρόσφεραν στήριξη σ’ ένα τέτοιο πακέτο μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες… διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν, τον οποίο επικαλείται η FAZ, προβλέπει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για έσοδα 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Εν συνεχεία, έως τα μέσα του Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης (ανάμεσά τους το γερμανικό και το ολλανδικό) θα ψηφίσουν για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και την εκταμίευση ενός ποσού με το οποίο θα καλυφθούν τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η ψήφιση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα άνοιγε τον δρόμο και στις συζητήσεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης