Με πανό και συνθήματα που θύμιζαν την Επανάσταση των Γαρυφάλλων υποδέχτηκαν την τρόικα χιλιάδες Πορτογάλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η φράση που χρησιμοποίησαν ήταν: «Στο διάβολο η τρόικα». Κάτι θα ήξεραν οι Πορτογάλοι, καθώς ο γνωστός και στην Ελλάδα ως «Mr Blue Eyes» Πολ Τόμσεν αναβαθμίστηκε και μας αποχαιρετά… προς το παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δανός του ΔΝΤ θα αναλάβει διευθυντική θέση στο Ταμείο και, συγκεκριμένα, θα έχει στην επίβλεψή του την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην Ιβηρική χερσόνησο και ειδικά στην Πορτογαλία.

Τη θέση του την έδωσε στον Ιρλανδό Μαρκ Φλάναγκαν (εκπρόσωπος), έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της άποψης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί κατά 15% ως το 2015, ενώ οι ψίθυροι τον θέλουν να κρύβεται πίσω από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην πατρίδα του. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντησή του με το κλιμάκιο, ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον «τυπολάτρη» της λιτότητας κ. Φλάναγκαν.

Τι συζήτησαν Στουρνάρας-τρόικα

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα καυτά θέματα του μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων τέθηκαν από τους τροϊκανούς στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, απολύσεις δεν συζητήθηκαν, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, όπου θα ανοίξει ο διάλογος για το θέμα του Δημοσίου.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά θέμα αναποτελεσματικών φόρων, και συγκεκριμένα του ΦΠΑ στην εστίαση, επιδιώκοντας να γίνει αποδεκτή η μείωσή του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση εκ μέρους της τρόικας.

Προς το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, προγραμματίζεται η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης