Για ώρα ευθύνης όλων, αλλά και για συμφωνία που «θα απεμπλέξει την κοινωνία και την οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ», μίλησε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε: «Παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα με την πρόταση των θεσμών είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ λίγο πριν από τις 22:00 ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τη δευτερολογία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υπέγραφε χωρίς να διαπραγματευτεί. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργήθηκαν δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, παρατήρησε ότι υπερασπίστηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνταχτεί με την κυβέρνηση, ή με τους δανειστές.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η λογική της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα έσοδα μέσα από την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ, ενώ έκανε λόγο για αναδιανομή των βαρών. «Ποια είναι η “ιερή αγελάδα του δημοσίου”; Οι καθαρίστριες που απολύσατε;», διερωτήθηκε και καταλόγισε αλλαγή στάσης στον κ. Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. ανέφερε: «Κ. Σαμαρά θα συνταχθείτε μαζί μας που επιδιώκουμε αναδιάρθρωση τους χρέους ή με τους δανειστές που απαιτούν περισσότερα πλεονάσματα;».«Όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το περιβόητο mail, δεν σας είχε ρωτήσει;», διερωτήθηκε. «Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ακολούθησε η δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Αυτό που θέλουμε είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα απεμπλέξει την κοινωνία βάζοντας τέλος στην λιτότητα, αποκαθιστώντας την Δικαιοσύνη και βάζοντας τέλος στο θέμα του χρέους»«Ζήτησα τη σημερινή διαδικασία συζήτησης γιατί θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και ο λαός για το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Για αυτό και έχω ξεκαθαρίσει ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον λαό. Για αυτόν αγωνιζόμαστε. Αυτό που θέλουμε είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα απεμπλέξει την κοινωνία βάζοντας τέλος στην λιτότητα, αποκαθιστώντας την Δικαιοσύνη και βάζοντας τέλος στο θέμα του χρέους.

Αυτή την συνολική και ευρωπαϊκή λύση στην κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία είναι αυτή που χρειαζόμαστε ώστε να κλείσει μια και καλή ο κύκλος της κρίσης που άνοιξε το 2008.

Βεβαίως το μήνυμα είναι ότι η στρατηγική των κρατών που συμμετέχουν είναι μία. Αυτή τη λύση αναζητήσαμε στο Eurogroup, στις συναντήσεις αλλά και στο τεχνικό επίπεδο, σε αυτό του Brussels group. Αυτή την αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα αποδείξαμε έμπρακτα με την κατάθεση της πρότασής μας την προηγούμενη βδομάδα. Η πρόταση αποτέλεσε την έμπρακτη θέση μας για συμβιβασμό. Προσπάθησε να αποτυπώσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels group. Υπό αυτή την έννοια ήταν μια απόδειξη του σεβασμού μας στη διαπραγμάτευση και στους συνομιλητές μας.

Αυτή η πρόταση αποτελεί τη βάση για συμφωνία που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποδέχονται και οι θεσμοί. Διότι τα υψηλά είναι το πρόσωπο της λιτότητας. Η πρόταση αποτελεί βάση μόνο ως ενιαίο σύνολο, αυτό σημαίνει ότι κάποιες παρεμβάσεις που αναφέρονται δεσμεύουν την κυβέρνηση μόνο με μία προϋπόθεση: Ότι θα υπάρξει αποτελεσματική λύση για την Ελλάδα.

Ας μην γελιόμαστε, το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο κύκλος της ανατροφοδοτούμενης κρίσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τερματισμό της λιτότητας και σε συνδυασμό με μια ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει η οικονομία αποτελεσματική και να αποτελέσει τη βάση για αγορές και επενδύσεις. Μια ουσιαστική λύση και όχι μια αναφορά υπόσχεσης σε ένα Eurogroup. Διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.

«Δεν χρειαζόμαστε μια συμφωνία αλλά μια λύση. Λύση αποτελεσματική που θα τελειώνει τη συζήτηση περί Grexit. Μια λύση που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και της λιτότητας και θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους»

Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που έχουν στρατηγική διαίρεσης αποτελούν μειοψηφία. Ο εθνικός τόπος για μια συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει κοινό σημείο την οικονομική της βιωσιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε μια συμφωνία αλλά μια λύση. Λύση αποτελεσματική που θα τελειώνει τη συζήτηση περί Grexit. Μια λύση που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και της λιτότητας και θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.

Η λιτότητα που επιβλήθηκε αποτέλεσε τον πυρήνα μια αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής η οποία αναγνωρίζεται πλέον από όλο τον κόσμο. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην απόρριψη του ελληνικού λαού στις εκλογές. Αντικατροπτίζεται στους δείκτες της οικονομίας η οποία δεν ανέκαμψε με τα σκληρά προγράμματα που επεβλήθησαν.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν πρόταση που δεν θα λάμβανε υπόψιν τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι από κάποιους η στάση της κυβέρνησης θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά από 5 χρόνια θα βρισκόταν βουλευτής που θα μπορούσε να ψηφίσει κατάργηση του ΕΚΑΣ ή άυξηση 10 κατά μονάδες στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυστυχώς οι προτάσεις των Θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις μέσα από τις οποίες ότι κερδίζεται από τη μείωση πλεονασμάτων επιστρέφει από το παράθυρο.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα αποσυρθεί. Θεωρώ καθήκον μου προτού πάρω οριστικές αποφάσεις να ακούσω με προσοχή τις θέσεις των κομμάτων. Την γνώμη της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά. Αν μας καλείτε να αποδεχτούμε την πρόταση ή αν συντάσσεστε εναντίον.

Και αυτό γιατί ασκήσατε το προηγούμενο διάστημα δριμεία κριτική γιατί δεν υπογράφουμε την συμφωνία και περνάει ο χρόνος. Τώρα που γνωρίζετε τι μας ζητάνε σας ζητώ να ξεκαθαρίσετε αν αποδέχεστε ή αν όχι τη συμφωνία.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση έχουμε εξυπηρετήσει υποχρεώσεις ύψους περίπου 7,5 δις ευρώ παρά τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμός που επελέγη. Από τον Δεκέμβριο δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση.

Δεν πρόκειται απλώς για νομικό ζήτημα. Πρόκειται για ζήτημα που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Σίγουρα πολλοί στην Ευρώπη δεν νιώθουν περήφανοι για αυτή την τακτική. Πρέπει να αποδείξουν ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης, όχι για να υποτάξουν έναν λαό γιατί αν το κάνουν για αυτό να ξέρουν ότι θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Και αυτό δεν είναι απειλή αλλά απλή διαπίστωση που δεν χρειάζεται κανείς να μελετήσει τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει, αρκεί να μιλήσει με τους ανθρώπους δίπλα του. Σε κάθε χωριό, σε κάθε παρέα που συζητά για τις εξελίξεις και μας ζητά να μην υποχωρήσουμε και να μην υποκύψουμε στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

«Με όλα αυτά τελικά είμαστε κοντά σε συμφωνία; Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, πιστεύω ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Είναι πλεόν σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαφορία στους κανόνες που διέπουν τη νομισματική ένωση»Με όλα αυτά τελικά είμαστε κοντά σε συμφωνία; Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, πιστεύω ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Είναι πλεόν σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαφορία στους κανόνες που διέπουν τη νομισματική ένωση. Δεύτερον και σημαντικότερον, γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελλληνικό λαό και πλέονν μετά και τη χθεσινή απόφαση για τη μεταφορά των πληρωμών του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι πλέον σαφές προς όλους ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας αλλά για όλους. Να μην βιάζονται κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα. Όσο θα γίνεται περισσότερο από σαφές ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά και την ευρωζώνη και την προοπτική της, σε ότι αφορά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες οι εταίροι να προσχωρήσουν στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Η στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν μειώσει τον λογαριασμό για τον ελληνικό λαό κατά 8 δις για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Δεύτερον, αναδιάρθρωση του χρέους.

Τρίτον, προστασία των συντάξεων και του μισθού

Τέταρτον, αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των εσόδων. Το θέμα είναι ποιος θα συνεχίζει αν πληρώνει.

Πέμπτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε διαβούλευση με τον ILO, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την τελική πρόταση για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.

Έκτον, ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην οικονομία.

Η προσπάθεια μας θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα ακουστούν πολλά. Χρειάζεται συμφωνία, κοινωνική και πολιτική στήριξη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια αφήνοντας την γραμμή της κινδυνολογίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον λαό ότι θα πρέπει να είναι ήσυχος γιατί η αντοχή μας σύντομα θα φέρει καρπούς. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια και συνθήκες ελπίδας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του και μετέδωσε ως έκτακτη είδηση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αντώνης Σαμαράς: «Να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη»

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό επί μήνες και υποστηρίζοντας ότι η χώρα πάει σε τρίτο μνημόνιο, με νέα μέτρα.

«Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω θα ήταν να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το mail Χαρδούβελη» είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε πια ότι το mail αυτό ήταν πολύ καλύτερο από αυτά που προτείνουν τώρα οι δανειστές.

Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει φοροεπιδρομή, καθώς και ότι διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

«Για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο είπε πως τρία πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα, και αυτό, όπως ανέφερε, είναι προϋπόθεση για εθνική συνεννόηση: Να σταματήσουν οι συκοφαντίες και τα ψέματα, να αλλάξει η κυβέρνηση πολιτική, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και προς τα έξω και προς τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του διερωτήθηκε: «Ζητάτε να στηρίξουμε εμείς αυτό που δεν θέλουν οι δικοί σας να στηρίξουν;»ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δουλεύει τον κόσμο». «Τι είναι η Ν.Δ., η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», ρώτησε τον Πρωθυπουργό, και του καταλόγισε ότι δεν γνωρίζει αν έχει δεδηλωμένη στο κόμμα του. «Εμείς καλέσαμε σε εθνική συνεννόηση, χωρίς συκοφαντίες όμως», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει «επιτέλους αλήθειες».

«Eίπατε σε μένα να μην κυκλοφορώ μόνο στην Κηφισιά. Μόλις αυξήσετε τον ΦΠΑ, να πάμε μαζί μια βόλτα στα νησιά κ. Τσίπρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς και μίλησε για πρωτόγνωρη στάση πληρωμών και οικονομία που βουλιάζει.

Μιχαλολιάκος: «Πέρασαν 4 μήνες χωρίς αποτέλεσμα»

Ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε πως «πέρασαν 4 μήνες και δεν οδηγήσατε στη λύση του προβλήματος».

«Μήπως η ρήξη είναι μια λύση», αναρωτήθηκε ο Ν.Μιχαλολιάκος, υπογραμμίζοντας πως «μήπως ήρθε το τέλος στο ειδύλλιο με τη Ευρώπη»…

Θεοδωράκης: «Αφήστε τα παιχνίδια της ρήξης – ο χρόνος τελειώνει»

Επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, καταλογίζοντάς του την ευθύνη για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι κάτι έπρεπε να γίνει. «Περιμέναμε περισσότερες αλήθειες από τον Πρωθυπουργό. Περιμέναμε να μας πει ότι έχουμε λίγες μέρες για τη συμφωνία Ο χρόνος μας τελειώνει την 14η Ιουνίου,. Μετά δεν θα έχουμε δυνατότητα συνεννόησης με τα κοινοβούλια των άλλων κρατών», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Χάσατε μήνες που δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Μόνο στη Ρίγα, στα τέλη Μαϊου, καταλάβατε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Χάθηκε χρόνος. Ο κόσμος θέλει έντιμη συμφωνία, έστω κι αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέμματα παραμεριστούν. Σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε το χρόνο να περάσει. Να κλείσετε τη διαπραγμάτευση μέσα στο Μάρτιο. Η κυβέρνησή σας αρέσκεται σε αυτοσχεδιασμούς, πολλές φορές καταστροφικούς».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έστρεψε τα βέλη του και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Το κόμμα σας δεν έχει πρόταση και όραμα για τη χώρα στην Ευρώπη. Πολλά στελέχη σας είναι αντιευρωπαϊστές. Γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι αόρατοι. Μετέχουν στην καταστροφική τρόικα του εσωτερικού και της δραχμής.

»Θα έπρεπε να εμποδίσετε τα στελέχη σας να αναφέρονται με τόση ευκολία σε σενάρια ρήξης. Πώς είναι δυνατόν να δέχεστε στελέχη σας να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας; Είναι υποχώρηση στο σκοταδισμό όταν το μισό κόμμα θέλει ρήξη και δραχμή. Το Ποτάμι θα είναι “παρών” στην προσπάθεια για να σωθεί η χώρα. Αρκεί να αφήσουμε οριστικά πίσω τα παιχνίδια ρήξης».

Σχετικά με το ότι το όριο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι η 14η Ιουνίου, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε στη δευτερολογία του ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τού ανέφερε ότι «τελειώνουμε σίγουρα πριν τις 14», ενώ, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, την ίδια εικόνα είχε και από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Γαλλία. Και τόνισε «το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και καμώνεται ότι δεν το γνωρίζει».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «το Ποτάμι δεν είναι παραπόταμος κανενός, και κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί: Εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια, όπως κάποιοι υπουργοί. Και θα μας παρακαλάτε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα το πείτε, βέβαια, έτσι. Ακούγονται πολλά: συμβόλαια ανάπτυξης, συμφωνίες ανασυγκρότησης κλπ».

Εξάλλου, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. «Ποιά είναι η πρότασή σας; Το άρθρο σας στη “Le Monde”; Η ομιλία σας μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα; Αυτά που λέτε στην κυρία Μέρκελ; Η συμφωνία δεν είναι λαγός να βγει από το καπέλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης για να συμπληρώσει ότι μια συμφωνία χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο και χρειάζεται τόλμη. Τέλος επισήμανε ότι «εμείς αυτή τη συμφωνία θα τη ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή».

Κουτσούμπας: «Έρχεται μεγαλύτερη φτώχεια»

Την πρόβλεψη ότι «έρχεται βάρβαρη συμφωνία, κάτι μεταξύ mail Χαρδούβελη και απαιτήσεων της τρόικας», έκανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Οπως είπε, «η τακτική του Χότζα είναι γνωστή από παλιά- ακολουθείται η δήθεν τακτική της αμοιβαίας υποχώρησης. Παίζεται δραματικό για το λαό μας έργο».

Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης λέγοντας ότι κορόιδευε το λαό ότι μπορούσε να απαλλαγεί από τα μνημόνια. «Ακολουθείτε διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπήρχε ούτε μια μέρα στις σκέψεις σας να αποτελέσει ο λαός αντικείμενο των εξελίξεων. Εμπορεύεστε τις ελπίδες του λαού, χρησιμοποιώντας το φόβο. Τολμάτε να ισχυρίζεστε ότι το ΚΚΕ παραμένει αδιάφορο και απαθές στον αγώνα που κάνετε. Παίζετε με τον πόνο ενός λαού, που ψάχνει να βρει ένα ευρώ για να καλύψει όποιες ανάγκες».

Οπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, είναι απορριπτέα τα σχέδια των δανειστών, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία όμως, «κατάφερε να καλλιεργήσει, σε ένα βαθμό, την κάλπικη αντίληψη ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια διαπραγμάτευση. Κι αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια, αφού το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια».

Κατά τον κ. Κουτσούμπα τα σενάρια των εκλογών που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, έχουν μόνο στόχο να γίνει ο λαός συνένοχος στις επερχόμενες συμφωνίες.

«Η Βουλή έχει μεσάνυχτα», υποστήριξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη δευτερολογία του κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν παρέχει ουσιαστική ενημέρωση όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς είστε ο μόνος γνώστης των μηνυμάτων που ανταλλάσσεται. Γνώστης των ροζ γραμμών γιατί οι κόκκινες σας τελείωσαν» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ για να προσθέσει: «Υποτίθεται πως μας ενημερώσατε σήμερα εκτάκτως και είχατε την απαίτηση από την αρχή να τοποθετηθούμε. Έως προχθές στους βουλευτές σας που σας ρωτούσαν για τις δικές σας προτάσεις τους λεγάτε πως σε αυτή την φάση καλό είναι να μην γνωρίζουν πολλά. Σήμερα δεν είπατε τίποτα νέο».

Ο κ Κουτσούμπας ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «στην γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων» και σημείωσε «το ΚΚΕ δεν θα μπει σε λογική αν είναι καλύτερο το mail Χαρδούβελη ή το mail Βαρουφάκη καθώς και τα δυο προβλέπουν μέτρα κατά των φτωχών».

Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση βάζει «τους Αμερικάνους επιδιαιτητές στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ. Συνεταιράκια στην εκμετάλλευση του Αιγαίου».

Τέλος, υποστήριξε ότι κυβέρνηση και εταίροι «στρώνουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα»

Πάνος Καμμένος: Να στηριχθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στις 25 Ιανουαρίου, με τη λαϊκή εντολή να τονίζει ότι η προηγούμενη πολιτική πρέπει να σταματήσει, επεσήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας από το βήμα της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για εθνική γραμμή, όχι για παράδοση, αλλά για σωτηρία της χώρας. «Τα νομοσχέδια που έρχονται σε άλλη γλώσσα πρέπει να σταματήσουν, είπε ο λαός και απαίτησε αυτήν την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Ήρθε η ώρα οι βουλευτές να δείξουν ότι μπορούν να αντισταθούν», επεσήμανε και αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση και τον ΦΠΑ στα νησιά, εκτίμησε ότι οι αλλαγές είναι προς όφελος των κατοίκων τους. «Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να κάνει καμία συμφωνία που θα παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα. Βέβαια στις καρέκλες του NAMMOS αυτοί που πάνε να πιουν την «Ντον Περινιόν» πάνω στην άμμο θα τις πληρώσουν με 23% ΦΠΑ, είπε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Αναφερόμενος στις προτάσεις των δανειστών ο κ. Καμμένος τόνισε πως «δεν δεχόμαστε τις εντολές αυτές» και δήλωσε ότι «έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες του ελληνικού λαού με την πρότασή μας» που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Η ομιλία του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε συνεχείς εκρήξεις από την πτέρυγα της Ν.Δ. με βασικό «πρωταγωνιστή» τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διέκοπτε συνεχώς. «Στα τέσσερα εσείς» του απάντησε κάποια στιγμή ο Π. Καμμένος, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Υπενθυμίζω ότι η συζήτηση είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Κινδυνεύετε να παρεξηγηθείτε».

Στη δευτερολογία του,  ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισήμανε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Καμμένος αναρωτήθηκε «ποιόν λέτε ακροδεξιό; Είμαι εγώ ακροδεξιός; Είναι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ;» Και συνέχισε: «Ακροδεξιοί είναι αυτοί που ήταν συνεργάτες του Παπαντωνίου και του Σημίτη, ανοίξτε το διαδίκτυο, βάλτε “Παπαντωνίου Θεοδωράκης”, “Σημίτης Θεοδωράκης” και θα βρείτε εκατοντάδες φωτογραφίες». Και κάλεσε το Ποτάμι να είναι πιο προσεκτικό στους χαρακτηρισμούς του.

Απευθυνόμενος στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιός έχει τη δεδηλωμένη” και συμπλήρωσε ότι “προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά».

Ευ. Βενιζέλος: Σε απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό η κυβέρνηση

Για απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, επαναλαμβάνοντας ότι το mail Χαρδούβελη είναι «παιδική εκδρομή» μπροστά στην «περιβόητη», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία. «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σήμερα αυτά που έλεγε προεκλογικά… ότι οπωσδήποτε θα επιτευχθεί συμφωνία διότι όλοι θα υποχωρήσουν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αντί η κυβέρνηση να μας πει αν υπάρχει σχέδιο, ζητεί να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση, τόνισε και εκτίμησε ότι η χώρα θέλει πλέον νέο δάνειο, δηλαδή μνημόνιο τρία. «Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και προς ποια κατεύθυνση;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να συγκριθεί το mail Χαρδούβελη με την πρόταση την κυβέρνησης και εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε παραπάνω. «Δεν πρόκειται για επιτυχία, πρόκειται για αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε ύφεση, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για εφαρμογή μέτρων.

Συνεχίζοντας σχολίασε δηκτικά τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στη Ζάμπια, σχολιάζοντας την ομαδοποίηση των δόσεων του ΔΝΤ. «Τώρα είναι η καλή κυρία Μέρκελ, δεν είναι πια η Madame Μέρκελ, που κλαίμε στον ώμο της. Εχθές έγινε η μεγάλη κίνηση πριν το Κούγκι. Ανάψαμε το δαυλό», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει, ενώ σχολίασε την πρόταση προς τους θεσμούς, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές. «Πότε θα βγούμε από το μνημόνιο;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ενώ όπως εκτίμησε, μετά την ομιλία Καμμένου, υπάρχει ευθέως ζήτημα δεδηλωμένης πλειοψηφίας.

Στην κορύφωση της επίθεσης του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα γλείψει εκεί που φτύνει τώρα» και ανέφερε ότι σε λίγο θα το αντιληφθούν οι υπουργοί ανάγλυφα.

Μιλώντας για την τακτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «μπούκωσε» την ελληνική κοινωνία με απειλές όλο το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, αναρωτήθηκε για το πώς θα στηρίξουν την προσπάθειες της κυβέρνησης, συμπεραίνοντας πως υπάρχει ευθέως ζήτημα δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Αλ. Τσίπρας: Ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ

Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ήταν το συμπέρασμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την τριτολογία του στη Βουλή με την οποία ολοκληρώθηκε η ενημέρωση. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι. Δεν μιλώ μόνο για την παράταξη της Αριστεράς, αλλά για την πρωτοφανή διεθνή υποστήριξη που δεχόμαστε, όπως από τους 18 οικονομολόγους που δημοσίευσαν άρθρο στους Financial Times».

O Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: «Η μία είναι της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Που δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εκλογές γιατί η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Αν ισχύει αυτή η λογική, πρέπει να σταματήσουν οι εκλογές σʼ αυτές τις χώρες και στις υπουργικές καρέκλες να κάθονται τεχνοκράτες», τόνισε και πρόσθεσε πως η δεύτερη στρατηγική είναι αυτή που θέλει την Ευρώπη «διχασμένη και πιστεύει στην τιμωρία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης