Με πρωταγωνιστές τον Μάριο Μόντι, τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ο πλέον «λαμπερός» ομιλητής της πρώτης ημέρας των εργασιών του Φόρουμ, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την επικαιρότητα της ημέρας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε, το θέμα του εφετινού Νταβός είναι η αναζήτηση τρόπων για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ πρωταγωνίστησε, επειδή οι προειδοποιήσεις του για «εξασθενημένους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να τονώσουν την αναπτυξιακή διαδικασία» επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το ήδη «παγωμένο» κλίμα που επικρατεί στη χιονισμένη ελβετική κωμόπολη.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μάριο Μόντι, αν και τεχνοκράτης, μίλησε περισσότερο ως πολιτικός. Αναφέρθηκε μεν στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολούθησε η κυβέρνησή του την τελευταία διετία για να αναστείλει τον κατήφορο της ιταλικής οικονομίας και της χώρας του εν γένει προς τον γκρεμό (κληροδότημα Μπερλουσκόνι), αλλά εστίασε την ομιλία του στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προανήγγειλε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον (εφόσον κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ακροατήριο του Ιταλού πρωθυπουργού δεν ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Βρίσκονταν όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Πηγή: AΠΕ
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης