Σκάφος του Λιμενικού και μία τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκαν, πλώρη με πλώρη, συγκυρία ασυνήθιστη, έξω από το Φαρμακονήσι στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ αν και γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εμπλοκή των δύο σκαφών, δεν χειρίζεται την υπόθεση και υποβαθμίζει την ένταση του επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Ναυτιλίας μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση περιορίζεται στην περιγραφή του συμβάντος.

Νότα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ

Aπό το Υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος. Στο διάβημα θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγκρουση

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης περιπολούσε στα ανοικτά του Φαρμακονησίου σκάφος της FRONTEX από τη Σλοβενία. Όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου, απαιτώντας να εγκαταλείψουν την περιοχή διότι όπως ισχυρίστηκαν το σκάφος της FRONTEX βρισκόταν εντός τουρκικών υδάτων. Επισημαίνεται πως στο συγκεκριμένο σημείο η απόσταση μεταξύ του ελληνικού νησιού και της τουρκικής ακτογραμμής είναι 5 μίλια και άρα η μέση γραμμή είναι στα 2,5 μίλια.

Όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, το σκάφος της FRONTEX ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού και άμεσα έσπευσε στο σημείο ελληνικό σκάφος. Ο χειριστής της τουρκικής ακταιωρού, «σεσημασμένος για την προκλητικότητα του στην περιοχή», όπως επισημαίνουν κύκλοι του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ζήτησε από το ελληνικό σκάφος να εγκαταλείψει το σημείο διότι βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, πράγμα που δεν ίσχυε. Το τουρκικό σκάφος, μικρότερο σε μήκος από το ελληνικό, προέβη σε εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα κάποια στιγμή τα δύο σκάφη να συγκρουστούν πλώρη με πλώρη.

Διαψεύδεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας η πληροφορία πως κατά τη στιγμή της σύγκρουσης και τα δύο πληρώματα, ελληνικό και τουρκικό προέβησαν σε απασφάλιση των όπλων που διέθεταν. Αμέσως μετά την σύγκρουση, τα δύο σκάφη εγκατέλειψαν το σημείο και το μεν ελληνικό επέστρεψε στην Κω για επισκευές το δε τουρκικό επέστρεψε στη βάση του για αποκατάσταση της αβαρίας που υπέστη.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας δηλώνει άγνοια για την εμπλοκή στην αρχή του συμβάντος σκάφους της FRONTEX. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ αφήνει αορίστως να εννοηθεί πώς το επεισόδιο οφείλεται σε επικίνδυνα «παιγνίδια πολέμου» στα οποία επιδίδεται μονίμως ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ο οποίος είναι «γνωστός στη περιοχή για τις μαγκιές του» όπως λέγεται χαρακτηριστικά από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος. Τα παιγνίδια όμως αυτά, λίγες ημέρες πριν από την έξοδο ανοικτά του Καστελόριζου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και λίγα εικοσιτετράωρα μετά από δύο αιφνιδιαστικές ασκήσεις της ελληνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο Ανατολικό Αιγαίο και των ελληνικών δυνάμεων Αεράμυνας όλων των Κλάδων, μπορούν να προσλάβουν διαστάσεις έως και να γίνουν ανεξέλεγκτα αν, τα παιγνίδια αποσκοπούν στη δημιουργία έντασης.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ θεωρούν πολύ πιθανή την «εξαγωγή έντασης» στο Αιγαίο από την Άγκυρα προκειμένου να εκτονωθεί η εσωτερική πίεση που δέχεται από το νοτιοανατολικό της μέτωπο με το PKK και το νότιο μέτωπό της με τη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση σκαφών τουρκικής και ελληνικής Ακτοφυλακής στο Φαρμακονήσι

Υπ. Εξωτερικών: Εντολές για διενέργεια διαβήματος για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης