«Μια ρωμαλέα κοινωνική ασφάλιση που πραγματικά θα είναι αποτελεσματική και βιώσιμη για το μέλλον, είναι η επιδίωξη μας, όπως και η δική σας», τόνισε απευθυνόμενος σε εκπροσώπους εμπόρων και επαγγελματιών της Β. Ελλάδας, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στα γραφεία της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι αναγκαίες και γίνονται με πρόθεση να προστατευτούν οι συντάξεις που καταβάλλονται «στο ύψος που καταβάλλονται», και να συγκροτηθεί ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Ήδη έχουμε δεσμευτεί να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, και έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό. Υπάρχει αυτή η συμφωνία να δοθεί 1% από τους εργοδότες και 0,5% τους εργαζόμενους για να μην έχουμε μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις» είπε ο κ. Πετρόπουλος. Ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε από την άλλη, ότι προβλέπονται τρόποι για να μπουν ως το 2017 και άλλοι πόροι στο σύστημα, ενώ μονάχα η νέα οργάνωση του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης «θα ρευστοποιήσει δαπάνες που υπολογίζουμε ότι μπορεί να ξεπερνούν και το 0,5 δισ. ευρώ».
Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στους λόγους για τους οποίους κρίνονται απαραίτητες οι αλλαγές, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο θα παραπέμπει σε μελλοντικές διορθώσεις όπου χρειάζεται», γιατί πρόκειται για ένα σύστημα «που θα έχει την ευλυγισία να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες, ακόμη και ως προς τις δομές οργάνωσης του».
«Το 2010 είχαμε ένα πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, παρά την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Το 2014 έχουμε ένα έλλειμμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης – δε μιλάω για οφειλές – 2,8 δισ. Η διαφορά σε αυτή την τετραετία 2010-2014 είναι περίπου 4 δισ. Είχαμε ανεργία κοντά στο 12% το 2010-11 και 25% το 2014, ενώ το 2015 η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο ίδιο ποσοστό με μια μικρή μείωση. Σε τέτοιες συνθήκες, αντιλαμβάνεται κανείς με απλές μετρήσεις, ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απουσία δομών, μηχανισμών και προοπτικής καταβολής συντάξεων» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος. Καθώς τα προηγούμενα χρόνια, το ασφαλιστικό σύστημα βασίστηκε σε θεωρητικές παραδοχές που δεν επαληθεύτηκαν, «αν συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, δε βγαίνει πέρα…Σ’ αυτήν την κατάσταση έρχεται η κυβέρνησή μας να ανακόψει αυτήν την κατηφόρα, να μπορέσει να θέσει βάσεις για να αρχίσει η ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε να ακουστούν και άλλες προτάσεις από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των εμπόρων, αλλά με κατεύθυνση και ζητούμενο πάντα, να συνεχίσει να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση – και κάλεσε όσους το θέλουν να συμπορευτούν με την κυβέρνηση σε αυτό το σκοπό. «Σε άλλες πτέρυγες της Βουλής, υπάρχουν φωνές που μιλάνε για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Εμείς θέλουμε την κοινωνική ασφάλιση για τους πολίτες» ανέφερε.
Σε σχέση με τον ενιαίο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε πως σε περασμένες δεκαετίες «στα χρόνια της αθωότητας», υπήρξε διαχρονικό αίτημα «του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», ενώ τόνισε ότι ικανοποιείται πλέον και το πολυετές αίτημα, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα τους. «Το 56% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 7000 ευρώ. Με βάση τον συντελεστή που βάζουμε, προκύπτει και μείωση 32 ευρώ σε σχέση με την εισφορά που καταβάλλετε τώρα» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας αναφερόμενος στην κατώτερη κατηγορία της κλίμακας. Η μείωση αυτή αναμένεται κατά τον κ. Πετρόπουλο να συμβάλει και στην επιστροφή 400.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι δεν είναι πλέον ασφαλισμένοι λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών.
Στο ενιαίο σύστημα εντάσσονται πλέον και οι αγρότες.
«Η πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης, εμπεδώνεται επομένως στο σύστημα του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης για όλους» συμπέρανε ο κ. Πετρόπουλος. Ο υφυπουργός μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα την περίπτωση που αναφέρεται σε ένα δημοσίευμα που του έδωσε παρευρισκόμενος κατά την είσοδό του στην αίθουσα, για ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας – και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η έννοια της δικαιοσύνης, αλλά και της αλληλεγγύης.
Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο υφυπουργός είχε αναφέρει πως πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι, «να προστατεύονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όχι να αποβάλλονται από αυτό». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει «περαιτέρω επεξεργασία για να διορθωθούν περιπτώσεις όπου προκύπτουν υπερβολικές εισφορές», αλλά «αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μια πρακτική να μην καταβάλλονται εισφορές, γιατί αυτό δεν είναι λύση».
Από την πλευρά τους, οι έμποροι και οι επαγγελματίες, αναφέρθηκαν στα ήδη διογκωμένα προβλήματα των κλάδων τους και ζήτησαν να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να υπάρξουν δίκαιες ρυθμίσεις. Φ. Γρηγοριά