«Αισιόδοξος» για την πορεία της Ελλάδας δήλωσε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του τη Δευτέρα στο ινστιτούτο μελετών Brookings Institution.

«Είμαι πλέον αισιόδοξος για την Ελλάδα», τόνισε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται «να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές» στο τέλος του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Μοσκοβισί επέμεινε ότι «θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ως τον Αύγουστο του 2018» και πρόσθεσε «δεν θέλουμε τέταρτο πρόγραμμα».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη χώρα μας «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ικανή να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια. Θα πρέπει να γίνει ξανά μία ελκυστική χώρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσω των μεταρρυθμίσεων».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα δεν θέλησε να μιλήσει για μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας όμως πως «είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος». «Λέω στους Έλληνες φίλους μου, δεν είναι λογικό να το κάνουν αυτό, δεν είναι ο σωστός τρόπος», είπε και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να ξέρει πόσο αποφασισμένο θα είναι το ΔΝΤ να μείνει, και όπως τόνισε «αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα των λύσεων που θα βρούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος επίτροπος εστίασε στην ελάφρυνση του χρέους διευκρινίζοντας πως η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη για την χάραξη μίας κοινής στρατηγικής για το θέμα. Όπως υπογράμμισε, συζήτησαν το θέμα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δύο εβδομάδες πριν, όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, ενώ υπήρξε μία «καλή συζήτηση» και στο τελευταίο Eurogroup.

Πρόσθεσε πως επιθυμεί  να δει την τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται πριν από το τέλος του έτους και ότι τα ζητήματα αφορούν κυρίως την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε επίσης πως είναι απολύτως αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί πριν από τον Αύγουστο και είπε ότι θέλει «ένα καθαρό, σωστό και επιτυχημένο κλείσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις». Για να καταφέρει ωστόσο η χώρα «να επιστρέψει πραγματικά στις αγορές με καλά επιτόκια ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη» εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να την βοηθήσει με συγκεκριμένα προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά αντιμετωπίζοντας και το ζήτημα του χρέους.

Τέλος ο Γάλλος επίτροπος επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας για τα επόμενα χρόνια χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι για την βιωσιμότητα του χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης