Αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά προκαλεί η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες για τα μέλη της διοίκησης και τους διευθυντές της ΕΧΑΕ καθώς και για όσους έχουν δραστηριότητα στον χρηματοπιστωτικό-επενδυτικό κλάδο και κατέχουν διευθυντικές θέσεις.

Το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο αφού επεκτείνει την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης σε μια σειρά από επαγγελματίες του κλάδου όπως: Πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διοικητές, υποδιοικητές, εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών καθώς και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΧΕΠΕΥ, ΑΕΠΕΥ κα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόβλεψη αυτή στο πολυνομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΜΕΧΑ ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την απορία του.

«Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου – το οποίο σημειώνεται ότι κατετέθη στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς – αναφέρεται «….η υποχρέωση δήλωσης επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες προσώπων, τα καθήκοντα των οποίων αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Καλύπτονται, έτσι, νομοθετικά κενά και επιτυγχάνεται η ενιαία ρύθμιση ομοίων περιπτώσεων. Δεν αντιλαμβανόμαστε ωστόσο πως η επέκταση της ως άνω υποχρέωσης στις εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών συνάδει με το σκεπτικό της εισηγητικής έκθεσης, και την ουσία καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς είναι σε όλους γνωστό (και θα έπρεπε σίγουρα να είναι στους υπηρεσιακούς παράγοντες – συντάκτες της διάταξης) ότι οι ΕΠΕΥ δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης