Η συνήθης λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου … έκλεψε την παράσταση από τη μόνιμη (τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα) επωδό για τα αναδρομικά των δικαστών, κατά τη διάρκεια της 30ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η συζήτηση αφού το ενδιαφέρον εστιάστηκε για άλλη μια φορά στο μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών και μόνο η πολιτική αντιπαράθεση Αθανασίου- Κωνσταντοπούλου έδωσε …χρώμα στη Γενική Συνέλευση. Αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει βολές κατά της κυβέρνησης.

Αφορμή ήταν οι καταγγελίες της κ. Κωνσταντοπούλου για περισσότερες από 100 ποινικές υποθέσεις που φέρονται να αφορούν υπουργούς και όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν θαφτεί». «Δεν εξετάζονται και θάβονται στα συρτάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, έχουν θαφτεί. Μόνο μία, αυτής της λίστας Λαγκάρντ, έχει εξεταστεί» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνεχίζοντας μίλησε για «μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων που αφορούσε τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου» ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ασυλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την πλευρά του παρατήρησε πως «βλέπουμε, πια, εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής» . Μάλιστα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης τόνισε πως «άμεσα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργού να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Σε μία περίπτωση θα έπρεπε να το πράξετε κύριε Υπουργέ στην υπόθεση Μπαλτάκου και δεν το κάνατε…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σήκωσε το γάντι και απάντησε τόσο στις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου όσο και σε αυτές του κ. Καμένου.

Για την ατιμωρησία των υπουργών ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «αλλά χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση». Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων σημείωσε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την πρόταση εξεταστικής που κατέληξε ότι δεν έχει ευθύνη ενώ σχετικά με την καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή και το κλείσιμο αυτής, επισήμανε ότι η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω Ευρωεκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας και πάλι το λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση των υποβρυχίων παρόλο που η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε την δικογραφία ζητώντας να διευρυνθούν τυχών ποινικές ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. «Δεν υπήρξε καμία εξέταση και κανένα εισαγγελικό πόρισμα. Το όνομα και μόνο υπουργού υποχρεώνει τους εισαγγελείς να διαβιβάσουν μία δικογραφία στη Βουλή» απάντησε ο κ. Αθανασίου από την πλευρά του.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην νομοθετική ρύθμιση για τους καταχραστές του δημοσίου τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται.

Ο κ. Αθανασίου, όμως, απάντησε και στις βολές που δέχτηκε από τον Πάνο Καμένο για την υπόθεση Μπαλτάκου λέγοντας πως διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει απάντηση και στα σχόλια περί μη σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τα χρήματα στους δικαστές «Αν επεδείκνυε ασέβεια δεν θα έκανε τον νόμο». Μάλιστα, εξαπέλυσε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν ψήφισε για τα αναδρομικά και υπενθύμισε ότι ο Π. Σκουρλέτης στη Βουλή είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει λευκό διότι δεν μπορούν δικαστές, παρά το δίκαιο αίτημα τους, να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Η βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης ήταν το κυρίαρχο θέμα στις τοποθετήσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρατήρησε ότι ειδικά για την ποινική δικαιοσύνη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως έχουμε φτάσει στα όρια την αρνησιδικίας. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρότασή της για μείωση των αδειών επαπειλούμενης κύησης καθώς ζήτησε στις γυναίκες συναδέλφους της είτε να τις περιορίσουν είτε να αναλάβουν τη διεκπεραίωση δικογραφιών στο σπίτι. «Δε θέλω να περιορίσω τα δικαιώματα των εργαζόμενων» είπε η κ. Κουτζαμάνη απαντώντας σε σχετικά σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου και συνέχισε « Όλοι γνωρίζουν στο δικαστικό σώμα ότι έχουν αυξηθεί οι άδειες επαπειλούμενης κύησης. Ειδικά στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που είπα είναι να βοηθήσουν παίρνοντας δικογραφίες στο σπίτι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλας στην ομιλία του πρότεινε λύσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε:

α) πλήρη μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων
β) βελτίωση των υπαρχόντων δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων σύγχρονων δικαστικών κτιρίων,
γ) άμεση αύξηση των θέσεων, τόσο των Εισαγγελέων α’ βαθμού, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, όσο και των Εισαγγελέων Εφετών,
δ) πλήρωση των κενών θέσεων Δικαστικών Γραμματέων και Δικαστικών Επιμελητών, με την πρόσληψη του αναγκαίου, για τη σωστή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, αριθμού υπαλλήλων.

Ο κ. Τζαβέλας υπογράμμισε ότι «ο μη σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων, δεν συνιστά τίποτε άλλο, παρά «πριόνισμα του κλαδιού», που στηρίζεται η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, ως ανεξάρτητο κράτος δικαίου». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης: «πρέπει να γίνει σαφές, σε όλους, μηδέ του κ. Υπουργού Οικονομικών εξαιρουμένου, ότι ναι μεν η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ανήκει, πράγματι, στην εκτελεστική εξουσία, όμως ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ακόμη και αυτών, με την ψήφιση των οποίων επιχειρείται η χάραξη αυτής της πολιτικής, μέχρι τώρα, ασκείται, κατά το Σύνταγμα, από τη συντεταγμένη δικαστική εξουσία, μέσω των αποφάσεων των Δικαστηρίων, ως οργάνων αυτής.

Κι αυτό, γιατί, όταν τα Ελληνικά Δικαστήρια, ως φορείς της δικαστικής εξουσίας, αποφασίζουν, όχι μόνο, περί του τί είναι δίκαιο και τί άδικο, αλλά, συγχρόνως και περί του αν το κρινόμενο, ως δίκαιο ή άδικο, είναι και το συνταγματικώς επιτρεπόμενο, χωρίς, σε καμμία περίπτωση, η κρίση τους αυτή, στο βαθμό που καταλήγει στην κήρυξη της αντισυνταγματικότητας διατάξεων, που επιβάλλουν περικοπές μισθών δικαστικών λειτουργών, να δύναται να θεωρηθεί, ως αντιποίηση άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Μάλιστα, όσα ανωτέρω αναφέρονται, ισχύουν, ανεξάρτητα από την συνδρομή οποιασδήποτε οικονομικής κρίσης και οποιασδήποτε κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι οποίες, σε καμμία περίπτωση, δεν αναστέλλουν την ισχύ των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων. Γιατί το Σύνταγμα, ως ο θεμελιώδης νόμος του Κράτους, είναι επιβεβλημένο να τηρείται, μέχρι κεραίας, ακόμη και σε εποχές οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, ζήτησε να γίνει διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίος «λόγω των νέων εγκληματικών συμπεριφορών αλλά και προκειμένου να επανακαθοριστούν οι μεταξύ μας σχέσεις».

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος της Γ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 30η Τακτική Γενική Συνέλευση, που συγκλήθηκε την 7-12-2014 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

Επιβεβαιώνουν ότι η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε ουσιώδες αντίβαρο σε μια εποχή συνεχιζόμενης, πολυεπίπεδης κρίσης.

Καταγράφουν, εν τούτοις : (i) τη συνεχιζόμενη διόγκωση της ποινικής ύλης με τρόπο μη ορθολογικό, (ii) την πληθωρική, άρρυθμη και μη συστηματική νομοθέτηση με τρόπο που, εν τέλει, άγει σε ανασφάλεια Δικαίου, (iii) την επιφόρτιση της Δικαιοσύνης με έργα μάλλον συναρτώμενα με δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, μη συνάδοντα συχνά με το συνταγματικό ρόλο της, (iv) τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υποδομών και την απίσχνανση του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστικών μονάδων, (v) την αντιπαραβολή Δικαιοσύνης και κοινωνίας, μέσω επιλεγμένης δημοσιοποίησης μιας εσκεμμένα ελλιπούς ή ανακριβούς εικόνας, σχετικά με το έργο της πρώτης, με σκόπευση την εξαγωγή εφήμερου πολιτικού οφέλους και, τέλος, (vi) την εκτροπή ορισμένων κυβερνητικών επιλογών, όσον αφορά στη συμμόρφωση με σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, σε σημείο θεσμικού ατοπήματος, καθώς απροκάλυπτα αφίστανται της συνταγματικής θεμελιώδους επιταγής της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 Σ).

Εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση αυτή και την ανησυχία τους για τη μακρά αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν θεσμικά για την επικράτηση του Δικαίου.

Καλούν την Πολιτεία να εγκύψει με το ενδιαφέρον που προσήκει σε μια από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες, στα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δικαστικών λειτουργών,

Καλούν την Πολιτεία να επωφεληθεί της επικείμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αρθούν ατέλειες και αστοχίες που -τα τελευταία χρόνια- έδωσαν την αφορμή συνειρμώ,ν συναρτώμενων με την ατιμωρησία και τη διαφθορά. Στο αυτό πλαίσιο, καλούν την Πολιτεία να εξετάσει συναφή πάγια αιτήματα της Δικαστικής Λειτουργίας, με τρόπο σύγχρονο και προάγοντα την ουσιαστική ανεξαρτησία της.

Διακηρύσσουν ότι, παρά τη συγκυρία, οι Εισαγγελείς υπηρετούν το λειτούργημά τους με παρρησία, υψηλό φρόνημα και πλήρη προσήλωση στις συνταγματικές επιταγές,

Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την προβολή και ικανοποίηση των αιτημάτων του Κλάδου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης