Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, στην Ελλάδα καταγράφεται ένας πολιτικός σεισμός, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», καθώς τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας χάνουν με δραματικό τρόπο το έρεισμά τους λόγω της κρίσης.

Στον αντίποδα, τα κόμματα των άκρων με αντιευρωπαϊκές θέσεις ενισχύονται, καθώς η κρίση «πολώνει» την ελληνική κοινωνία. Με την πιο μακρόχρονη και βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο, την ανεργία σε ιστορικά υψηλά και κανένα φως στο βάθος του τούνελ, οι πολίτες είναι σε σύγχυση και απελπίζονται, κάτι που εκμεταλλεύονται οι ακραίες φωνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα του πολιτικού κέντρου και της μεσαίας τάξης, η συντηρητική ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, εναλλάσσονταν στην εξουσία από την πτώση της Χούντας το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, συγκεντρώνοντας μέχρι και το 80% των ψήφων των Ελλήνων. Σήμερα, φαίνεται με δυσκολία να φτάνουν το 35%.

Η κρίση δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις και Αριστερά και άκρα Δεξιά, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις διαρροές, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη λιτότητα, ενώ κάποιοι ζητούν ακόμη και να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., όπως οι νεοναζί ή οι σταλινικοί κουμουνιστές.

Πολλοί Έλληνες περιμένουν την Κυριακή για να «καθαρίσουν» με τα κόμματα που έφεραν τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο: το 44% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με στόχο «διαμαρτυρία και τιμωρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα υπάρχει οργή και αγωνία, ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να αναμένει κανένας από τις εκλογές, όπου δεν κρίνεται μόνο η σύνθεση του Κοινοβουλίου αλλά «ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», όπως προειδοποίησε και ο Λουκάς Παπαδήμος, ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι με βάση το χθες, αλλά με το βλέμμα στο αύριο».

Με τον εκτός κομμάτων πρώην κεντρικό τραπεζίτη στο τιμόνι, το ελληνικό κράτος πέρασε με επιτυχία από άγριες θύελλες το περασμένο πεντάμηνο, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία, επιβάλλοντας μεταρρυθμίσεις και «κουρεύοντας» το μεγαλύτερο ποσό δημόσιου χρέους στην ιστορία του πλανήτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα 130 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πιάσει ασφαλές λιμάνι και η τρόικα θα προτιμούσε ο Παπαδήμος να παρέμενε στη θέση του μέχρι το νόμιμο τέλος της θητείας του, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2013. Τους επόμενους μήνες έρχονται κρίσιμες δοκιμασίες, όπως τα μέτρα 12 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014 ή η φορολογική μεταρρύθμιση.

Εάν οι ψηφοφόροι την Κυριακή δεν του δώσουν την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει νέες εκλογές, μέχρι να τα καταφέρει. Οι ξένοι δανειστές ωστόσο δεν αρέσκονται σε μαραθωνίους, σημειώνει η Handelsblatt.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης