Την εκτίμηση ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων, με την οποία “πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια”» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, με θέμα «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη» ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με αυτήν την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους» είπε και τόνισε ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Παρ’ όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρούσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τούς κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του ελληνικού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του. Όπως υποστήριξε, εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αντίθετα, είπε, τώρα η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014, περίπου το 10%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 27,8 δισ. ευρώ. Και αυτό σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίες με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης