Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας ότι εκταμιεύτηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως ο μηχανισμός «θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια προς την Ελλάδα, με πολύ ευνοϊκούς όρους». Όπως διευκρίνισε, το επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα βρίσκεται κάτω του 1%, ενώ η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων ανέρχεται στα 32 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους στόχους του προγράμματος, κατέστησε σαφές ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνσή του δεν απέκλεισε μια γενναία επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι Ελλάδα και δανειστές έχουν αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης και πιστεύουν ότι τα όποια προβλήματα θα λύνονται πιο έγκαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να συνεχιστεί και πως τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί μια παράλληλη συζήτηση για το χρέος και τα προαπαιτούμενα, με στόχο να κλείσουν και οι δύο έως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως τα καλά νέα είναι πως το Eurogroup βρίσκει λύσεις και ότι τα άσχημα είναι πως τις αποφάσεις τις παίρνει την τελευταία στιγμή.

«Πάλι θα βρεθεί λύση την τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτό: Eurokinissi/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης