Με το βλέμμα στην ουκρανική κρίση, τον τερματισμό της παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αλλά και την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου για 75 λεπτά ο πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Η ασφάλεια των κρατών του ΝΑΤΟ συνδέεται με απειλές και κινδύνους πολύ πέρα από την ευρωατλαντική ζώνη», τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να καταδείξει τη σημασία συμμαχικών αποστολών σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές. «Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οι συνθήκες και οι ανατροπές που επικρατούν στη Συρία και στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ τόνισε και υπογράμμισε την αξιοποίηση του πολιτικού διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συνεχείς ανατροπές στη Μέση Ανατολή και Αφρική που όπως είπε προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα θεωρεί χρήσιμη την αξιοποίηση των δομών πολιτικού διαλόγου και των προγραμμάτων συνεργασίας με κράτη της περιοχής εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα αρθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν μέχρι στιγμής, π.χ. με το Ισραήλ. «Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά την διεύρυνση της Συμμαχίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα δημοκρατικών αξιών». Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι κάθε υποψηφιότητα αξιολογείται εξατομικευμένα από τα αρμόδια όργανα με βάση τα προβλεπόμενα προενταξιακά στάδια.

Σε μια έμμεση αναφορά στην ΠΓΔΜ ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια κοινότητα δημοκρατικών αξιών, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ελευθερία έκφρασης γνώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η επιδίωξη ένταξης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει προσαρμογή των αμυντικών δομών της στις συμμαχικές προδιαγραφές και δημιουργεί την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμίσεων.

«Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ λέγοντας: «Κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα δημοκρατικών αξιών».

Ο κ. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας» τόνισε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

«Βρισκόμαστε στο λίκνο της δημοκρατίας και η δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά. Η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή στη συμμαχία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στον ρόλο της Ευρώπης, της οποίας έχει την Προεδρία.

«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, ενώ πρόσθεσε: «γυρίζουμε σελίδα στην σχέση μας με το Αφγανιστάν».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης