Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησε το μπρα-ντε-φερ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και των δανειστών σχετικά με το ελληνικό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Μάριο Ντράγκι και αύριο… ανυπομονεί να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz προτού μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Hollande.

«Είμαι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Zeit ότι είναι υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς «να συζητήσουν με ανοιχτό μυαλό».

Στην ίδια συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και τόνισε ότι το να δοθούν επιπλέον 300 ευρώ το χρόνο σε συνταξιούχους που διαβούν με 300 ευρώ τον μήνα, δεν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα αποκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει τον γενικό γραμματέα του ΟΑΣΑ Angel Gurria για να λάβει τεχνογνωσία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του κόμματος.

Στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ ξεκίνησε, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκη σε δηλώσεις του σε ιταλικές εφημερίδες. «Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε το ΔΝΤ να δεχθεί την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων, μιας και έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος» σημείωσε.

Σε άλλη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό “τσούρμο”, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

Γ. Βαρουφάκης: Εποικοδομητική η συζήτηση με τον Ντράγκι

Με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Επίσης τόνισε ότι το πρόγραμμα «πυροδοτεί την αποπληθωριστική κρίση στην Ελλάδα».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η «ΕΚΤ είναι και κεντρική τράπεζα της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί να στηρίξει τα κράτη-μέλη». Εξέφρασε δεν την βεβαιότητά του για την σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα» υπογράμμισε.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο κ. Βαρουφάκης βρήκε περιορισμένη κατανόηση από την ΕΚΤ.

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το τετ α τετ έχει προγραμματιστεί για τις 11:30.


Αντλήσαμε 813 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, με τη μεγάλη πληγή να είναι η ρευστότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε σήμερα μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας συνολικά 813 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο δανεισμού να είναι αυξημένο στο 2,75%.

Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του:

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,75%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 813 εκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, κᬬθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης