Η παρατεταμένη αβεβαιότητα προκαλεί σύγχυση στην Ελλάδα και στο κυβερνητικό επιτελείο. Η χώρα μας διανύει μία περίοδο κατά την οποία το κλίμα δεν είναι καλό και παραπέμπει στο 2015, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε ναυάγιο. Ακολούθησε μία μεγάλη αναταραχή, που επέφερε capital controls και έλλειψη ρευστότητας.

Η χώρα μας διανύει μία περίοδο κατά την οποία το κλίμα δεν είναι καλό και παραπέμπει στο 2015, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε ναυάγιοΌπως και τότε, έτσι και τώρα, οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανοίξουν την κάνουλα χωρίς σκληρά ανταλλάγματα. Η «μπάλα» δεν βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Αυτό διαφάνηκε μετά την έκβαση του τελευταίου Eurogroup, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι δανειστές άφησαν έκθετο το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο είχε λάβει δεσμεύσεις πως, εάν περνούσε το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, θα άνοιγε ο δρόμος για μια ουσιώδη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Κάτι φυσικά που δεν έγινε, ούτε φαίνεται πως θα γίνει σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κλίμα αυτό, η γερμανική «Handelsblatt» εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει καλύτερο συμβιβασμό για το χρέος από εκείνον του τελευταίου Eurogroup. Υποστηρίζει, δε, πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί ακόμη μία πολιτική ήττα.

«Έπειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ”βαριές” αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι» τονίζει η έγκυρη εφημερίδα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της.

Το κείμενο, που τιτλοφορείται «Η Αθήνα επιμένει για την ελάφρυνση χρέους», αναφέρεται στην ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσουν στο επόμενο Eurogroup να φτάσουν σε μεγαλύτερο συμβιβασμό από εκείνον που παρουσιάστηκε πριν από μία εβδομάδα. Θα είναι πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, που οι βουλευτές του ενέκριναν τα νέα μέτρα λιτότητας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους» επισημαίνει η «Handelsblatt» σχετικά με το σχέδιο που συζητήθηκε στις 22 Μαΐου, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα, μέχρι να αποδειχθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση για μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος» προσθέτει η «Handelsblatt». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών, αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ”Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές”, είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι» προσθέτει το δημοσίευμα.

«Έχει κουραστεί και γκρινιάζει»

«Οι δυσκολίες των τελευταίων μηνών έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον Τσακαλώτο. Ο 57χρονος δείχνει κουρασμένος και γκρινιάρης» γράφει η «Handelsblatt» για τον υπουργό Οικονομικών. «Προκειμένου να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τώρα πιέσεις μέσω των ΜΜΕ» προσθέτει.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος, χθες, στην ενημέρωση των ανταποκριτών, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι «αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση», υπογραμμίζοντας παράλληλα, όμως, ότι «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22 Μαΐου».

Το παιχνίδι που έχει παιχτεί σε βάρος της Ελλάδας φαίνεται πως ο υπουργός το έχει αντιληφθεί, εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος αποφεύγει τις θριαμβολογίες και τις αναφορές σε οποιοδήποτε success story.

«Όλα εξαρτώνται από το αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι»

Για το ζήτημα του χρέους είπε πως «κανείς δεν ζητεί τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει». Πρόσθεσε πως «η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ, αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από τον Μάιο του 2016, τώρα έχουμε Μάιο 2017, σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα».

«Ο Σόιμπλε θέλει λύση»

«Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ.: της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Spiegel Online στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.

Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι εν όψει του επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας – τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δις ευρώ».

Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, «όσο απειλητική κι αν φαίνεται η κατάσταση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι απρόσμενα αισιόδοξος. ”Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (…) Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Eurogroup”, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει «πραγματικά απογοητευμένος» μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση εάν θα ήταν αργά να μετατεθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σε κατηγορηματικό ύφος: «Απολύτως!».

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι όλοι μπορούν να συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας» και σχολιάζει ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

«Ριψοκίνδυνο παιχνίδι»

«Η Αθήνα επιμένει σε ελάφρυνση χρέους» σημειώνει σε τίτλο ανταπόκρισής της η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων και έκανε λόγο για έναν εμφανώς «κουρασμένο» και «κακόκεφο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος «παλεύει εδώ και έναν χρόνο με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος». Ο ανταποκριτής της «Handelsblatt» θεωρεί ότι η επιμονή της Αθήνας για δέσμευση των δανειστών σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι «ριψοκίνδυνο παιχνίδι».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης