Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο περασμένο Eurogroup άφησε έκθετη την κυβέρνηση, καθώς πριν από αυτό είχε λάβει δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές πως εάν περάσει τα νέα μέτρα στη Βουλή, τότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση της ευρωομάδας, αν και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κρατούν «μικρό καλάθι»Η δέσμευση αυτή «εξανεμίστηκε», μαζί και οι ελπίδες της κυβέρνησης να πετύχει κάτι καλό από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση της ευρωομάδας, αν και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με την έκβασή της. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε τότε -σενάριο που πλέον είναι το επικρατέστερο-, η επόμενη λύση που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Αυτήν τη διάσταση, δηλαδή της πολιτικής λύσης σε Σύνοδο Κορυφής, έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αιφνιδιάζοντας τους παρατηρητές.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, τα περιθώρια στενεύουν και το κράτος στα μέσα Ιουλίου θα κληθεί να καταβάλει δόσεις προς τους δανειστές ύψους άνω των 7 δις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει δανεισμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα θυμίζει παλαιότερες εποχές πιστωτικής ασφυξίας, το 2015, τότε που η διαπραγμάτευση για άλλη μία φορά είχε περιέλθει σε αδιέξοδο. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό, καθώς η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού.

Αυτή ακριβώς την κατάσταση επιχειρεί να «ξορκίσει» το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα καταστρώνοντας σχέδιο πολιτικής επίλυσης του θέματος, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά του για το ποια εργαλεία πίεσης θα χρησιμοποιήσει στη Σύνοδο και με ποιον τρόπο.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, σπεύδουν να καθησυχάσουν λέγοντας πως η τρέχουσα περίοδος ουδεμία σχέση έχει με εκείνη του 2015. Η ειδοποιός διαφορά, κατά τους ίδιους, είναι πως το οικονομικό επιτελείο φάνηκε πως είχε τη στήριξη αρκετών ξένων ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων του Γάλλου και του Ιταλού, στο τελευταίο Eurogroup.

Oι δηλώσεις Παππά

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Παππάς τόνισε ότι «οποιαδήποτε λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κατάσταση κανονικότητας στη χρηματοδότηση».

Πρώτη φορά το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ανοιχτή κριτική για την κατάσταση στην Ελλάδα και εντός της Γερμανίας, ανέφερε ο κ. Παππάς.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης