Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε σήμερα Σάββατο στο Παρίσι, με συνεδριάσεις του Brussels Group και στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη συμφωνίας.


Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια, που συναντώνται αυτή τη φορά στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες, αναμένεται να κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία.

Η συνάντηση ξεκίνησε το μεσημέρι στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ. Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη. Τους «θεσμούς» εκπροσωπούν οι Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Ράσμους Ρίφερ της ΕΚΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις στο τεχνικό αυτό επίπεδο θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη. Ωστόσο, παρά τα μηνύματα στήριξης Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για συμφωνία εντείνονται και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup στις 24 Απριλίου. Αντιθέτως, η όποια συμφωνία για την Ελλάδα θα επέλθει πιθανώς στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένει το Ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις.


Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχουν κλειδώσει στα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν στις αυξήσεις του ΦΠΑ, με την κατάργηση όλων των προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και στις ακριτικές περιοχές, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στις αλλαγές στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση όμως πλέον αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο με προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Καθημερινή» από το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

«Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός δηλαδή μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα υπογραμμίζουν τις θέσεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται η όποια συμφωνία: «Στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα όμως στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από τη λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την επίσκεψη Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο αφενός ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προτρέπει τον πρόεδρο του Eurogroup να έλθει σε συμφωνία με την Αθήνα, αφετέρου ο πρόεδρος Ομπάμα καλεί την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης