Οι συζητήσεις με την Αλβανία για την οριστική χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βρίσκονται σε εξέλιξη και εξελίσσονται θετικά, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 247, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Όπως είπε, η Ελλάδα εισέρχεται στον χορό της έρευνας για κοιτάσματα, σε μια περιοχή όπου έχουν ήδη γίνει μεγάλες ανακαλύψεις σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και η μόνη εκκρεμότητα αφορά ένα οικόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία, επί του οποίου είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την οριστική χάραξη της ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων με την γειτονική χώρα για να επιλυθούν παρόμοια ζητήματα. Συζητήσεις που εξελίσσονται θετικά.
Ο υπουργός απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα την αναβολή για την προσεχή Δευτέρα της έναρξης υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον, υπενθυμίζοντας ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και το σύστημα θα κλείσει μόλις ολοκληρωθεί ο αριθμός των αιτήσεων που καλύπτει το διαθέσιμο ποσό (500 εκατ. ευρώ).
Επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, που θα προβλέπει πώς θα γίνει η απόσχιση, πώς θα γίνει ο διαγωνισμός και πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση για τη διασφάλιση των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του market test που πραγματοποίησε η Κομισιόν, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον από περίπου 15 επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι η πώληση των μονάδων συμφωνήθηκε ως ισοδύναμο μέτρο σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Για τη μείωση της φορολογίας, τόνισε εξάλλου ότι “πρόθεσή μας είναι κάθε χώρος που προκύπτει να μεταφράζεται, κατά προτεραιότητα, σε απομείωση φορολογικών βαρών εκεί που αυτό γίνεται εφικτό, ή αποκτά μεγάλη σημασία, είτε για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις. Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Υπενθυμίζω ότι και τα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, προβλέπουν απομείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά”.
Εκτίμησε τέλος, ότι “η καθαρή έξοδος θα πετύχει, διότι έχει μια ισχυρή πρόβλεψη για ένα μεγάλο αποθεματικό (σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε της τάξης των 20 δισ. ευρώ) που θα έχουμε σχηματίσει μέχρι τον Ιούλιο. Αυτό το αποθεματικό δημιουργεί πλήρη ασφάλεια και αίρει οποιαδήποτε συζήτηση για μια πιστοληπτική γραμμή που θα δημιουργούσε πρόσθετες δεσμεύσεις χωρίς κανέναν λόγο”.