Σε διάστημα μέχρι την άνοιξη του 2018, πρόκειται να κατατεθεί στην ΕΕ ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι ήδη προχωρά η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020.

Μιλώντας από το βήμα αποψινής εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ειδικά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες και από εταιρείες της Γαλλίας και της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος έχουν εγκριθεί έργα ΑΠΕ ύψους 2 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται η τροποποίηση του τρόπου διενέργειας των διαγωνισμών για ΑΠΕ όπως και εκσυγχρονισμός του πλαισίου των περιβαλλοντικών επιδοτήσεων σε ότι ειδικά αφορά τις ΑΠΕ.

Προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, προωθείται η μερική αντικατάστασή του από το φυσικό αέριο, επιλογή που στηρίζεται από τέσσερα σημαντικά έργα:

– την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ,
-τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020,
-τον διασυνδετήριο Σερβίας- Βουλγαρίας και
-τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου Φ/Α στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τη σταδιακή μετάβαση της Ελλάδας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, αναφέρθηκε στην κατάθεση τον επόμενο μήνα του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ είπε ότι το μέγα θέμα της επόμενης δεκαετίας θα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης