«Καλύτερη από τις προβλέψεις» χαρακτήρισε την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο του 2012, τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, προκύπτει ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε σε ποσοστό 80%, αφού από 5,9 δισ. που ήταν πέρυσι «έπεσε» στο 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 41,7%.

Τον Οκτώβριο επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.

«Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, όμως δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες και πάντως είναι ένα βήμα μπροστά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2013» είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι η κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας θα γίνει από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα.

Είναι αλήθεια, παραδέχθηκε ο κ. Σταϊκούρας, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά, διότι δεν έχουμε πάρει τη 2η και την 3η δόση του προγράμματος. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που θα λάβει χώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Eπιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης