Στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου η ελληνική αποστολή φαίνεται πως δεν κατάφερε να αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος. Για το ζήτημα της δόσης δε, αυτή φαίνεται να «μπλοκάρεται» από την προεκλογική διαμάχη στη Γερμανία, την ώρα που τα κόμματα βγάζουν… άσους από τα μανίκια τους με στόχο την επικράτηση στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς ζήτησαν τη σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής βουλής, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, η έγκριση δεν πρόκειται να γίνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα και μάλιστα δεν αποκλείεται το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς να ασκήσει βέτο στη συμμετοχή της Γερμανίας σε μια συμφωνία που θα δίνει την ευκαιρία στο ΔΝΤ να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Δεδομένων των συγκεκριμένων συνθηκών, οι βουλευτές του SPD είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συγκυρία και να ασκήσουν κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ζήτημα της οικονομικής συμμετοχής ή μη του Ταμείου, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί για το πρώτο σενάριο, αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να λάβει τη δόση των 8,5 δις προς αποφυγήν του σεναρίου πιστωτικού γεγονότος -με όσες προεκτάσεις μπορεί να έχει ένα τέτοιο συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης