Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της -αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς- κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ Σαράτζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Στο πνεύμα της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που προωθεί η ελληνική διπλωματία, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες της Μ. Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ο κ. Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του θα εξετάσει με τους Λίβυους συνομιλητές του τις δυνατότητες για συντονισμένη δράση με τις Αρχές της χώρας στη βάση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, όπως θα τονίσει ο κ. Κοτζιάς, είναι έτοιμη να συνδράμει τη Λιβύη στον τομέα οικοδόμησης λειτουργικών θεσμών κράτους δικαίου, τόσο διμερώς όσο και μέσω της αποστολής της ΕΕ EUBAM Libya, για τη διαχείριση των συνόρων που εδρεύει προσωρινά στην Τύνιδα. Θέση της Ελλάδας είναι, άλλωστε, ότι η επιτυχής διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προϋποθέτει την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών τους και τη συνεργασία μεταξύ κρατών προέλευσης και κρατών διέλευσης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης και θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών αλλά και σε τομείς ενέργειας και εμπορίου, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων, καθώς και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης