Με το κεφάλι στη «μέγγενη» η κυβέρνηση αναζητά στηρίγματα ενόψει του δεύτερου, ακόμα πιο επώδυνου πακέτου προαπαιτούμενων, της συσσωρευμένης πίεσης στην κοινωνία και βουλευτών της που έχουν φτάσει στα όριά τους.

Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει», το ίδιο και βουλευτές κυρίως της επαρχίας που έχουν να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους σε κλειστές κοινωνίες όπου δεν μπορείς να περάσεις ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ιδιαίτερα η φορολόγηση των αγροτών που τους έχει βγάλει στο δρόμο με δυναμικές κινητοποιήσεις και που σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, όπως άλλωστε και το ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση, κατόπιν απαίτησης του πρωθυπουργού, ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου έως το καλοκαίρι στελέχους, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με ιδιαίτερη προσωπική σχέση και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ίσως ανοίξει την κερκόπορτα που προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατήσει κλειστή.

Η περίπτωση του Παναγούλη δεν φαίνεται να έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη του Σακελλαρίδη, καθώς είναι γνωστό ότι ο Στάθης Παναγούλης είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη 17η θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών και είχε καταγγείλει «μεθόδευση» και «παράβαση των νόμιμων διαδικασιών των οργάνων του κόμματος». Έκτοτε η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση ήταν έντονα επικριτική.

Το επιχείρημα του Μαξίμου ότι οι βουλευτές γνώριζαν από το καλοκαίρι τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν επιδέχεται συζήτησης, καθώς ως αντιστάθμισμα στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας ευαγγελιζόταν το αποκαλούμενο «παράλληλο πρόγραμμα» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα στο οποίο και επένδυαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαρροές από το Μαξίμου ότι δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους την ώρα μάλιστα που έχουν ξαναμπεί στη συζήτηση τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης. Και μπορεί αυτή τη στιγμή η κουβέντα αυτή να φαντάζει έωλη καθώς η κυβέρνηση παραμένει με πλειοψηφία 153 εδρών, το σκηνικό όμως πλέον παραπέμπει σε πολιτική αστάθεια με τα εσωτερικά ζητήματα να γιγαντώνονται.

Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχουν την ίδια ζέση όπως και προεκλογικά για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, καθώς φοβούνται για το πολιτικό τους μέλλον και δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Την ίδια ώρα οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ την Κυριακή και το αποτέλεσμα της κάλπης θα διαμορφώσει καθοριστικά τις εξελίξεις ανάλογα με το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους υποψηφίους Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης δεν φαίνονται πρόθυμοι να συναινέσουν σε ένα τέτοιο σενάριο, καταγγέλλοντας μάλιστα ανοιχτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι κλείνει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα έχοντας μειώσει αισθητά τους τόνους της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά και το Μαξίμου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα των γαλάζιων εκλογών και φέρεται μάλιστα να επιθυμεί την εκλογή Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης