Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Απαντήσεις για την πρόδηλη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, την άρνηση σύγκρουσης με τα «μεγάλα συμφέροντα», καθώς και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να λειτουργήσει αποδοτικά η φορολογική διοίκηση της χώρας, θα κληθεί να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση των τεχνικών συμβούλων της Τρόικα, την οποία αποκάλυψε η zougla.gr, αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Εργασίας), αποτέλεσαν το ερέθισμα προκειμένου να κατατεθεί ερώτηση και παράλληλα αίτηση κατάθεσης όλων των εγγράφων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ερώτηση, που υπογράφεται από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως θέμα την «απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης των μνημονιακών κυβερνήσεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» και επικαλείται τις καταγεγραμμένες διαπιστώσεις των ξένων τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν επιτακτική τη δημιουργία μιας νέας, διαχειριστικής Αρχής, η οποία θα έχει επικεφαλής τον «εκλεκτό» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και θα καλείται να πατάξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Τι αναφέρεται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βάρβαρες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, η φοροδιαφυγή οργιάζει λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του κράτους και να δημιουργούνται «σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στη φορολογική διοίκηση».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο αποκαλύφτηκε μέσω των ρεπορτάζ της zougla.gr και αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά, με απώτερο σκοπό το 2014 να έχει συσταθεί ο ανεξάρτητος, όπως χαρακτηρίζεται, φορέας.

Οι 12 βουλευτές που υπογράφουν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «…Η μη αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων του φορολογικού μηχανισμού, τα οποία έχουν επισημανθεί από συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, επιτρέπει στην Τρόικα να προωθεί ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης των φορολογικών μηχανισμών, πλήρως ελεγχόμενο από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Παράλληλα, στην ερώτηση παρατίθεται μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας, όπως:

– Ποιες είναι οι απόψεις της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα;

– Αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση της Τρόικα για τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου» φορέα ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με υπερεξουσίες και δυνατότητα επιβολής φορολογικών νόμων;

– Έχουν υπάρξει έως σήμερα συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα για το προτεινόμενο αυτό μοντέλο φορολογικής διοίκησης;

Δείτε την ερώτηση

 

Το μυστικό σχέδιο

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων του ΔΝΤ, τις οποίες δημοσίευσε η zougla.gr, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ανάψει το «πράσινο φως», προκειμένου να συσταθεί σταδιακά ένας νέος Φορέας, ο οποίος θα έχει υπεραρμοδιότητες, καθώς θα κληθεί να ασχοληθεί με το θέμα της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως το 2014, προβλέπει την ενοποίηση του συστήματος συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και την ένταξή του στη φορολογική διοίκηση. Επικεφαλής, όπως επισημαίνεται, δεν θα είναι υπάλληλος τοποθετημένος από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ένα «ανεξάρτητο» στέλεχος, για το οποίο θα συναινέσουν η Τρόικα και το ΔΝΤ. 

Διαβάστε επίσης: Ομολογία αποτυχίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης