Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με αφορμή το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ. Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκονται η πορεία των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση ΑνατολήΣύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Στην ατζέντα θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η πορεία των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η εμπορική, οικονομική, επενδυτική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και οι διεθνείς υποθέσεις και οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε.

Ο κ. Λαβρόφ θα τιμηθεί με τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε ειδική τελετή.

Ολοκληρώνοντας, το γραφείο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία των τουριστικών και θρησκευτικών σχέσεων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμφαση στις εξελίξεις για το Κυπριακό

Ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στον κ. Λαβρόφ τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Ελλάδα αναμένει από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα λαμβάνει υπ’ όψιν της αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Κασουλίδης σε Λαβρόφ: Να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ, στη Μόσχα, ανέφερε πως πρέπει να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο.

«Γνωρίζουμε ότι η στάση της Ρωσίας είναι ταυτόσημη με τη δική μας στο γεγονός ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο» πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ

Το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ με θέμα: «Ρωσία-Ελλάδα: Δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων» ξεκινά σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο και ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη.

Το φόρουμ, που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας και της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας κ.κ Λαβρόφ και Κοτζιάς, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» Βλαντίμιρ Γιακούνιν, Ρώσοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου. Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι: «Ελλάδα -Ρωσία -Ευρώπη: οι παραδόσεις της συνεργασίας και η κοινή ιστορική τύχη», «Η σημασία των Ορθοδόξων παραδοσιακών αξιών στον σύγχρονο κόσμο», «Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων», «Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο», «Ενεργειακή συνεργασία: βάση της μακροχρόνιας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσεως».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης