Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που (υποχρεώθηκε να αποχωρήσει ντροπιασμένος) υπέβαλε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την επίλυση της κρίσης του ελληνικού χρέους, στο οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις.

Το σχέδιο που ο Στρος Καν αποκάλυψε μέσω Twitter, επιτρέπει στην Ελλάδα να καθυστερήσει την αποπληρωμή του χρέους για δύο χρόνια, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ευελιξία για ανάκαμψη και κανονική ροή μετρητών στην οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Ταυτόχρονα όμως, θα ασκείται πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Μετά από δύο χρόνια, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα μπορούσε να κάνει αίτηση και για νέα ελάφρυνση του χρέους ακόμη και «κούρεμα».

Επιπλέον με την πρόταση Στρος-Καν δίνεται περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί τον προϋπολογισμό της αναλόγως «με δικαιότερη συλλογή φόρων και σύγκρουση με την ολιγαρχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι δανειστές της Ευρωζώνης έβαζαν βέτο στις μεγάλες αυξήσεις φόρων στους πλούσιους, επιμένοντας σε μεγάλες περικοπές συντάξεων και αύξηση στον ΦΠΑ.

Το σχέδιο Στρος-Καν, έχει ομοιότητες με την πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές το βράδυ της Πέμπτης, παρόλο που οι λεπτομέρειές του δεν είναι ακόμη γνωστές.

Επισημαίνεται πως ακόμη και ο «σκληροπυρηνικός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, ο πιο αυστηρός κριτής των ελληνικών προτάσεων, παραδέχτηκε χτες, πως η Ελλάδα χρειάζεται «ανακούφιση στο χρέος της» και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο».

Ο Στρος-Καν στο σχέδιό του για την Ελλάδα, παραδέχεται ότι η προσέγγιση του ΔΝΤ επί της ηγεσίας του «έκανε κάποια λάθη και είμαι έτοιμος να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης που μου ανήκει», όπως έγραψε.

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως το ΔΝΤ «έκανε λάθος στη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος, αποδίδοντας ευθύνες στον μη ισοσκελισμένο ελληνικό προϋπολογισμό, αντί στις επιπτώσεις από τις αδυναμίες της οικονομικής και τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης», όπως εξηγεί.

Αποδίδει ευθύνες επίσης, στην έλλειψη υποδείξεων από το ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο στην Ελλάδα και να τονίσει την αντίθεσή του στην πολιτική της αυστηρής οικονομικής λιτότητας ως αντιστάθμισμα της οικονομικής κατολίσθησης.

Παρ΄ όλο που ο Στρος- Καν άνοιξε τον λογαριασμό του στο Twitter στις 22 Ιουνίου, έχει από τότε κατορθώσει να συγκεντρώσει 56.000 followers.

Πηγή: huffingtonpost.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης