Το σύνολο των θεμάτων της ομογένειας και των σχέσεων της με την Ελλάδα συζητήθηκαν στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ, με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα.

Συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα, ο κ. Γαλάτουλας υποδέχτηκε τον κ. Κουίκ στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας Νέας Υόρκης. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κουίκ παρατήρησε ότι η νέα γενιά της διασποράς του Ελληνισμού, απογοητευμένη από πρακτικές απομόνωσής της, δεν μετέχει στις ομογενειακές οργανώσεις, καθιστώντας απαγορευτική την επιβεβλημένη ανανέωσή τους με φρέσκο αίμα και σύγχρονες αντιλήψεις και επιταχύνοντας τη συρρίκνωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον κ. Γαλάτουλα ότι στη διοίκηση της ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης έχει προωθήσει νέας ηλικίας ελληνόπουλα» σχολίασε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουίκ, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε και πρόσθεσε: «Άκουσα επίσης την πρότασή του, να θεσμοθετηθεί και η Βουλή των νέων της ομογένειας, από όλο τον κόσμο, στα πρότυπα της Βουλής των Εφήβων, που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και χρόνια. Μία ετήσια σύναξη φοιτητών, που θα μπορούν να επιλεγούν για παράδειγμα, με βάση την σπουδαστική τους απόδοση, από όλες τις επιστήμες και από όποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα φοιτούν στη χώρα που μένουν».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση τεράστιο εγχείρημα και σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί και με τη βοήθεια χορηγών, να προσφέρει τις υποδομές φιλοξενίας, αλλά το κόστος της αεροπορικής μετακίνησης θα πρέπει να επιβαρύνει είτε τις οικογένειες των παιδιών (όπως γίνεται μέχρι σήμερα στα προγράμματα των θερινών κατασκηνώσεων που οργανώνει η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), είτε τις ομοσπονδίες, είτε άλλους ομογενειακούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον κ. Βούτση μόλις επιστρέφει στην Αθήνα.

Μιλώντας, εξάλλου, για τη σημασία της ιδέας αυτής, ανέφερε ότι φέρνει μονομιάς πολύ κοντά στην Ελλάδα εκατοντάδες νεαρούς ομογενείς που θα επιστρέψουν στις πατρίδες που μένουν, χωρίς να τους «χάσουμε» τελικά. Θα έχουμε δώσει τα κίνητρα για να μείνουν κοντά στη χώρα των γονέων και παππούδων τους, προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Κουίκ επεσήμανε, πως δημιουργούνται «σημεία επαφής του νέου αίματος του ελληνισμού από όλο τον κόσμο, με μεγάλη προοπτική συνεργασιών και δικτύωσης που σίγουρα μπορεί να αξιοποιηθεί και για θέματα που αφορούν την Ελλάδα: εθνικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά. τουριστικά, πανεπιστημιακά κλπ. Είναι αυτή η γενιά, συμπλήρωσε, που σύντομα θα μπει σε όλους τους τομείς δράσης των πατρίδων που γεννήθηκαν και μένουν: πολιτική, οικονομία, παιδεία κλπ. Τεράστιο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος, συμπέρανε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου να ενισχυθούν οι θερινές διακοπές των νέων της ομογένειας που οργανώνει η ΓΓΑΕ, οι οποίες φέτος, το 2017, ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από άλλες χρονιές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητάς του με τον γενικό πρόξενο, Κωνσταντίνο Κούτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης