Έρευνα με θέμα: «Ευρωεκλογές 2014: Η επόμενη μέρα», την οποία εκπόνησε η εταιρεία PRO RATA εξετάζει τα πιθανά σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές.

Στην έρευνα αυτή παρουσιάζονται λεπτομερώς οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία ενός κόμματος, οι πιθανές μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα καθώς και οι εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 7 ως 9 Μαΐου και το δείγμα προήλθε από τους κατοίκους Ελλάδος, από 18 ετών και άνω.

Δεν βλέπουν βουλευτικές εκλογές οι πολίτες

Σε ερώτηση για το εάν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, το 59,2% το θεωρεί αδύνατο, ενώ πολύ πιθανό απαντά το 34%.

Πιο κοντά στο να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49% να το θεωρούν πιθανό, αλλά και εδώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά «καθόλου/λίγο πιθανό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοιρασμένες είναι και οι απόψεις για το εάν οι Ευρωεκλογές θα έχουν επιπτώσεις και στις ηγεσίες των κομμάτων με το 53,4% να το θεωρεί απίθανο και το 46,6% να εκτιμά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρκετά ή πολύ πιθανό.

Εκείνο που βλέπουν πιο ξεκάθαρα οι πολίτες είναι ο ανασχηματισμός, καθώς, το 57,9% το θεωρεί αρκετά πιθανό και ένα 42,1% εκτιμά πως είναι μάλλον απίθανο.

Ποια θα είναι η αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 38,6% πως η αποτυχία για τη ΝΔ θα είναι να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 3%, ενώ ένα 26,5 % θεωρεί ως αποτυχία την ήττα στις εκλογές. Επιπλέον, ένα 20% εκτιμά πως αποτυχία θα είναι να υπολείπεται σημαντικά από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2012.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές θεωρούν στην πλειοψηφία τους δεδομένη τη νίκη του κόμματος στις Ευρωεκλογές και εκτιμούν ότι εκείνο που θα ορίσει την επόμενη ημέρα είναι η διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ.

Διχασμός στο ΠΑΣΟΚ

Στον αντίποδα, αποτυχία για την ΕΛΙΑ θεωρείται, σε ποσοστό 45,8%, το ενδεχόμενο να εξανεμιστεί το εκλογικό ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012. Για τις εξελίξεις -μετά από μία ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΛΙΑΣ- η πλειοψηφία σε ποσοστό 29,6% θεωρούν πως θα αλλάξει ηγεσία.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έρευνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης