Την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την Τρίτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» και ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο αναγκάζεται να διαχειριστεί το ασφαλιστικό, το οποίο υπονομεύθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτω από πολύ δυσμενείς όρους και μέσα στις επιταγές του μνημονίου. Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι δικαιότερο και “αριστερή πολιτική” να μοιράζεις δίκαια μια μικρότερη πίτα από το να μειώνεις συνεχώς συντάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδιανείμει τη φτώχεια» και πως απαιτείται στροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας, που θα φέρει νέες θέσεις στην εργασία και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν είναι δίκαιο να πληρώσουν νέα βάρη οι συνεπείς που τα σήκωσαν μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τα μέσα για μείωση της εισφοροδιαφυγής, αυξάνοντας έτσι την εισφοροδοτική βάση, η οποία θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι μικρομεσαίοι έχουν τη δική τους ”κόκκινη γραμμή”: ”Όχι” στην εξόντωση μέσω φόρων – ”Ναι” στην ανάπτυξη με το κράτος σύμμαχο της επιχείρησης» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις από το σώμα, παραδέχτηκε το δίκαιο των προτάσεων του ΕΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ για τη ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών στον ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι ένα από τα πράγματα που θα παλέψω ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, από 01/01/2017, να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος όποιος ξεκινάει να πληρώνει τις νέες εισφορές».

Υπερασπίστηκε την πολιτική του ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, μέσα σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα με δύο σκέλη, την εθνική σύνταξη για όλους και την αναλογική σύνταξη πάνω σε αυτή, ανάλογη των εισφορών.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, θεώρησε δικαιότερο το σύστημα των εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος, γιατί έτσι θα ευνοούνται τα αδύναμα στρώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ωφελούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα μέχρι 19.000 ευρώ. «Πρέπει να ξεφύγουμε από ασφαλιστικές κλάσεις, που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα» επεσήμανε.

Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι είναι πράγματι πολύ υψηλές, «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορούμε να καταβάλουμε τις συντάξεις». 

«Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μείωση των εισφορών» ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά τα πρόστιμα (10.500€) για αδήλωτη εργασία και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να τα μειώσει παρά τις αντίθετες απόψεις των δανειστών.

Για το εισόδημα των συνταξιούχων δήλωσε: «Θα το υπερασπιστούμε πάση θυσία. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί, θα προχωρήσει και θα έχει αίσια αποτελέσματα. Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν, θα φροντίσουμε ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση, που θα πλήξει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης