Της Άντζελας Πεΐτση

Ερωτηματικά προκαλεί η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στη γαλάζια παράταξη των μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές των Τεχνικών Επιμελητηρίων. Ενώ το πρώτο μεγάλο «κραστ – τέστ» για τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί το επίσημο αποτέλεσμα των μηχανικών, εμφανίστηκαν τριγμοί στους εσωκομματικούς κόλπους της δεξιάς παράταξης στη Βόρεια Ελλάδα. Αφορμή αποτέλεσε η «ανοιχτή επιστολή» παραίτησης του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΔΚΜ/ΤΚΜ, Γιώργου Γάγαλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλείται στην επιστολή του, δύο προσωπικούς λόγους: «Αφ΄ ενός μεγάλο τμήμα της Ομοσπονδίας ΠΕΣΕΔΕ, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, θεωρεί ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα «κλαδικό» ψηφοδέλτιο μηχανικών της κατασκευής για να συμμετέχει στις αρχαιρεσίες του ΤΕΕ για την Κεντρική Αντιπροσωπεία και θα ήθελα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο αυτό. Αφ’ εταίρου προηγήθηκε προσπάθεια μου, για να μπορέσουμε να λειάνουμε εκατέρωθεν τις αντιπαραθέσεις, με συναγωνιστές, φίλες και φίλους της Κεντρικής Μακεδονίας που πλέον είναι σε άλλες παρατάξεις, η οποία όμως στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία σχεδόν εν τη γενέσει της».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Γάγαλη


Ταυτόχρονα, το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Γάγαλη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν θέλει να προσθέσει κάτι στο κείμενο της παραίτησής τους, ξεκαθάρισε το μόνον που επιθυμεί είναι να γίνει ένα ψηφοδέλτιο για τους κατασκευαστές – μηχανικούς, δίνοντας στη δημοσιότητα και τη σχετική διακήρυξη «ΤΕΕ υπό κατασκευή – Μηχανικοί για το ΤΕΕ».

Διαβάστε όλη την διακήρυξη 

Το zougla.gr επικοινώνησε και με το υποψήφιο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, αρχιτέκτονα – μηχανικό Σωκράτη Δημητριάδη. Μιλώντας για το θέμα επεσήμανε: «Όντως είμαι γνώστης της παραίτησης, κ. Γάγαλη. Πρώτον, η δήλωση αυτή δεν αποτελεί δήλωση του ίδιου αλλά μιας νέας παράταξης που θέλει να πάρει μέρος με την κάλυψη των εργοληπτών όπου και είναι πρόεδρος. Ωστόσο βέβαια, ζητάει την ψήφο από όλους και ιδιαίτερα από αυτούς της ΔΚΜ….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απλά κοφτά λοιπόν αποφάσισε να αφήσει την ΔΚΜ με την “δήλωση” παραίτησης του και τον σημειολογικό χρόνο που επέλεξε, μια μέρα ουσιαστικά πριν την γενική συνέλευση της, για να δημιουργήσει μια δική του “καλή” και όχι κακή παράταξη όπως και υποστήριξε». Και υπογράμμισε: «Η ΔΚΜ όπως φάνηκε στην Θεσσαλονίκη δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παράταξη που εκπροσωπεί την ΝΔ με την δικαιολογία ότι η….. «κακή» Αθήνα έχει συμφέροντα και σκοπιμότητες. Όποιος όμως έχει παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα τον τελευταίο χρόνο καταλαβαίνει αμέσως ότι τα συμφέροντα είναι δυστυχώς από την άλλη μεριά!

Δεν είναι δυνατόν, η «κακή» Αθήνα μέσα σε ένα χρόνο να έχει πράξει όσα την κατηγορούν. Ίσα ίσα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον».

Και επεσήμανε: «Δυστυχώς, συμφέροντα και σκοπιμότητες​ κρύβονται πίσω από θέσεις που διεκδίκησαν συνάδελφοι που κατέβασαν και κατεβάζουν παρατάξεις, γιατί δεν ικανοποιήθηκαν. Αυτό είμαστε; Αυτό θέλουμε; Πάλι για την καρέκλα;

Αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τους μηχανικούς και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός δεν έχει δώσει καμία θέση σε κανένα του στενού του περιβάλλοντος. Όλη η αντίδραση ξεκίνησε όταν εκλέχτηκαν από το σώμα μέλη στις αντιπροσωπείες που δεν ελέγχονταν και αυτό «ενόχλησε», είπε με νόημα ο κ. Δημητριάδης και κατέληξε: «Αυτά συνεχίστηκε όταν ο Πρόεδρος ουσιαστικά δεν ενέδωσε σε εκβιασμούς. Για να μην μακρηγορώ ο κ. Στασινός είναι μετά από πολλά χρόνια Πρόεδρος του ΤΕΕ και εκπροσωπεί την ΝΔ και τον Πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αυτό δεν λέει τίποτα σε κάποιους ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η κυβερνητική προοπτική της ΝΔ και θέλουν να δώσουν το ΤΕΕ στον “σύμμαχο” Σπίρτζη ας το κάνουν. Εμείς είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε παίζοντας «καθαρά» και όχι πίσω από δικαιολογίες».

Παρασκήνιο

Πληροφορίες του zougla.gr θέλουν τον νυν Υπουργό Μεταφορών να θέλει να «έχει και να παίξει» το δικό του ρόλο, στο ΤΕΕ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές είπαν στο zougla.gr πως «οι εκλογές αποτελούν το προσωπικό στοίχημα του Υπουργού και πρώην Προέδρου του ΤΕΕ, καθώς έχει πει στο Μαξίμου, πως μπορεί να το «ελέγξει».

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά και το πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών» που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται «ξεχωριστό» ψηφοδέλτιο, που –όπως φαίνεται- «κάποιοι» δεν επιθυμούν την κοινή κάθοδο των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ μηχανικών αλλά τη διάσπασή τους.

Επίσης, πάντα με τις ίδιες και αποκλειστικές πηγές του zougla.gr στους κόλπους των μηχανικών κυριαρχεί το παρακάτω ερώτημα: «Υπάρχουν εργολάβοι, μηχανικοί και μελετητές δημοσίων έργων που τάσσονται στη γραμμή Σπίρτζη»; Μάλλον η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης