Το ύψος του δημοσιονομικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψή του, είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες ξεκινούν σήμερα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ θα διαρκέσουν συνολικά 38 ημέρες.

Ενδεικτικό των συνεχών αυξομειώσεων του ύψους του «κενού» είναι το γεγονός ότι ξαφνικά χθες παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε πως «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό». Παράλληλα, διέψευσε την ύπαρξη όποιας διαφωνίας μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ αναφορικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπολογίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ελληνική μεριά, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 500- 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν κυρίως σε παρεμβάσεις από το Υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωσή του, χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Η ατζέντα των συζητήσεων, όμως, θα έχει πληθώρα «καυτών» θεμάτων, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 (η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει ένα προσχέδιο στην τρόικα), ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, οι περικοπές κρατικών δαπανών, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης κ.ά.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι «επίπονες», πριν από τις τρεις «κομβικές ημερομηνίες»: στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 21 του μηνός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα «καυτά» θέματα να παραμείνουν ανοικτά και τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο του 2014. Προσθέτουν, όμως, ότι πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του γ΄ και δ΄ τριμήνου 2013 και να αποπληρωθούν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Συγχωνεύσεις ΕΑΣ – ΕΛΒΟ: Έρχονται απολύσεις 800 – 1.000 εργαζομένων

Απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό, καθώς και ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, προβλέπει συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Έθνους, υπολογίζεται ότι «η συμφωνία μεταφράζεται σε 800 έως 1.000 απολύσεις. Ο όρος της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις από τις τρεις εταιρείες να συνυπολογιστούν για την επίτευξη της μνημονιακής υποχρέωσης των 4.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους».

Μέχρι πρότινος η τρόικα δεν δεχόταν να προσμετρηθούν οι απολύσεις από την ΕΛΒΟ, την ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι τρεις εταιρείες έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά φαίνεται πως πρόκειται να το δεχθεί κατά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων σήμερα.

Πλάνο για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Νέα μείωση στις συντάξεις πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από το ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Οι δανειστές αξιώνουν την εξοικονόμηση 2,1 δισ. ευρώ και τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτά από τους τροϊκανούς. Για αυτόν τον λόγο, το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί με μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις ύψους 5%.

Διαβάστε επίσης Προθεσμία 15 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, 18:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης