Είναι συνολικά 751. Είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλέγονται με πενταετή θητεία για να εκπροσωπήσουν 508 εκ. ευρωπαίους πολίτες από 28 κράτη μέλη.

Το Κοινοβούλιο έχει δύο έδρες. Η επίσημη έδρα του είναι στο Στρασβούργο όπου οι ευρωβουλευτές πηγαίνουν για μηνιαίες ολομέλειες. Η άλλη του έδρα είναι στις Βρυξέλλες όπου γίνονται οι καθημερινές εργασίες και συναντιούνται οι πολιτικές και θεματικές ομάδες. Και τέλος, η γραμματεία του Κοινοβουλίου εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις βασικές εξουσίες: Νομοθετική εξουσία. Περνά ευρωπαϊκούς νόμους που καταρτίζει η Επιτροπή. Μοιράζεται τις εξουσίες του με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιονομική εξουσία. Εγκρίνει και ελέγχει τον προϋπολογισμό ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο. Εποπτική εξουσία. Επιβλέπει άλλα όργανα και υπηρεσίες της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές κάνουν π.χ. ακροάσεις με υποψήφιους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκλέγουν τον Πρόεδρό της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καταρτίζει σχέδια νόμων, και τα 28 Κράτη Μέλη μέσω του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από μεταναστευτικό ως ασφάλεια τροφίμων και προστασία δεδομένων οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών ανά την ΕΕ.

Πηγή: ΕuroparlTV
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης