Σε κεντρική ομιλία του στη Μπολόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την Κυριακή «ψηφίζουμε την ‘Άλλη Ευρώπη’. Τη δυναμώνουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Για να δυναμώσει η Ιταλία το μήνυμα της ελπίδας και της αλλαγής. Και να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Μήνυμα ελπίδας, που πρώτη το έστειλε η Ελλάδα στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, στη μεγαλύτερη περιφέρεια και στη πρωτεύουσα. Μήνυμα αλλαγής που θα στείλει η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές. Και θα είναι ισχυρό και ηχηρό. Μήνυμα αξιοπρέπειας και συλλογικής αυτοπεποίθησης, για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας.

Γιατί σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά ενώνει τους λαούς που οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις διαιρούν. Ενώνει όλους τους πολίτες που βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειές της λιτότητα που βιώνουν την ανεργία, την κοινωνική κρίση και την φτώχεια. Ενώνει τον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη».

Η «Άλλη Ευρώπη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την «Άλλη Ευρώπη» ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Αριστερά, «που με τίμησε με την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμεριζόμαστε τις προτάσεις, τις αγωνίες και τις ελπίδες που κατέγραψαν οι διανοούμενοι αυτής της χώρας στην ανοιχτή επιστολή τους για τη στήριξη της υποψηφιότητάς μου. Για μια ευρωπαϊκή πολιτική για τον πολιτισμό, που να βασίζεται στον πλούτο, στον πλουραλισμό και την διαφορετικότητα των πολιτισμικών αφηγήσεων αυτής της ηπείρου. Για μια Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει τη γνώση, την έρευνα και τον πολιτισμό, ως δημόσια αγαθά και αναφαίρετα δικαιώματα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, κ. Τσίπρας κάλεσε σε δημοκρατική συστράτευση «κάθε Ευρωπαίο πολίτη, κάθε Ιταλίδα, κάθε Ιταλό. Σε πανστρατιά για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Με την ‘Άλλη Ευρώπη’ για μια άλλη Ευρώπη. Γιατί στις Ευρωεκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας. Γιατί ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων που θα διαμορφωθεί από την ψήφο μας θα καθορίσει τη ζωή μας για πολλά χρόνια. Εάν δεν αλλάξει, δεν θα αλλάξουν ούτε οι ακραίες πολιτικές που, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν κάνει την Ευρώπη ‘σκοτεινή ήπειρο’. Και η λιτότητα, από πείραμα, θα γίνει καθεστώς. Η Δημοκρατία, από ιστορική κατάκτηση, θα γίνει πειραματόζωο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Τις τελευταίες μέρες πληροφορούμαστε από τον ευρωπαϊκό Τύπο αλλά και από το βιβλίο του πρώην υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Κάννες το 2011. Εκεί όπου συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ για να αντικαταστήσουν εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία με μη εκλεγμένους τεχνοκράτες τραπεζίτες, πιστούς στη λιτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και, ενώ την περασμένη Πέμπτη στο debate που διοργάνωσε η Eurovision στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δόθηκε η ευκαιρία στον κύριο Γιούνκερ να εξηγήσει τη στάση του εκείνος προτίμησε τη σιωπή του ενόχου. Και σας ρωτάω, όλες και όλους: Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε; Αυτήν την πολιτική και αυτούς τους πολιτικούς θα εγκρίνουμε με την ψήφο μας στην κάλπη της Κυριακής;

Θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Μακιαβέλι; Ή θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Γκράμσι; Θα πούμε ναι στην Ευρώπη των πολλαπλών διαιρέσεων και ανισοτήτων, στην Ευρώπη του χάσματος Βορρά-Νότου, στην Ευρώπη που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και την άκρα δεξιά; Ή, με την ψήφο μας στην «Άλλη Ευρώπη»;

Θα πούμε ναι στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της συνοχής και της αλληλεγγύης των λαών της; Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Στο ξεκάθαρο δίλημμα της κάλπης: Ναι ή όχι στη λιτότητα. Στο ξεκάθαρο διακύβευμα των εκλογών: Με ποια Ευρώπη; Της Δημοκρατίας ή της κυρίας Μέρκελ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης