Πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας που συνεδρίαζε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για να κλείσει τα διαδικαστικά θέματα της εκλογής νέου προέδρου, είχαν βγει τα μαχαίρια.

Ήταν μία μαραθώνια συνεδρίαση σε εκρηκτικό κλίμα με τα μέλη της Επιτροπής και τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων να σηκώνουν τον τόνο της φωνής και να διαπληκτίζονται έντονα για την ημερομηνία των εκλογών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό και όλες οι πληροφορίες που διέρρεαν από μέσα έκαναν λόγο μέχρι τελευταία στιγμή για αδυναμία να «κλειδώσει» η ημερομηνία. Ένα πραγματικό διαδικαστικό αλαλούμ που όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ τη Δευτέρα.

Η ημερομηνία κλείδωσε τελικά για τις 22 Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί αλλαγή στρατηγικής από το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον εκπρόσωπό του Θεόδωρο Αμπατζόγλου να εγκαταλείπει τα σενάρια για εκλογές- εξπρές στις αρχές Νοεμβρίου και να προτείνει την 29 Νοεμβρίου. Ημερομηνία που αρχικά πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες και η πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας έμειναν σταθεροί στην αρχική πρότασή τους να διεξαχθεί η εσωκομματική διαδικασία έως τις 15 Νοεμβρίου. Ακολούθησε διαδικαστικό πανδαιμόνιο μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή με τη συμβιβαστική πρόταση του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου να γίνει η πρώτη αναμέτρηση στις 22 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος στις 29.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση τελικά ήταν ομόφωνη, ενδεχομένως και μπροστά στον φόβο να διαρραγεί ακόμα περισσότερο η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα απαξίας ακόμα και τους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Η αλλαγή πλεύσης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδίσει και άλλο έδαφος, καθώς ο θεσμικός ρόλος του μεταβατικού προέδρου του δίνει τη δυνατότητα να ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ, εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, την ώρα μάλιστα που γίνεται λόγος για «κάθοδο των βορείων» με τη δυναμική του Απόστολου Τζιτζικώστα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα πίσω από το σύνθημα «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Δεν είναι τυχαίο ότι τα σενάρια περί δυαρχίας έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες μέσα στη ΝΔ με ανένδοτους επικριτές αλλά και φανατικούς υποστηρικτές.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ θα πέσουν στο τραπέζι τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα, πόσες κάλπες θα στηθούν και σε πόσα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Το κόστος των εκλογών υπολογίζεται σε 700.000 ευρώ για τον πρώτο γύρο και 200.000 ευρώ για τον δεύτερο .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης