Τα ψέματα τελείωσαν. Αρχής γενομένης από σήμερα, με τη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης, αρχίζει το εφιαλτικό οδοιπορικό που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι περίπου και τις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ αλλά και την ίδια την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι ολοκληρωμένο -τουλάχιστον στα χαρτιά- αλλά και με δεδομένη την αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων απέναντι σε ορισμένα μέτρα-κλειδιά που είναι αποφασισμένη να θεσπίσει η κυβέρνηση, το τοπίο είναι κάτι περισσότερο από θολό.

Ήδη, δύο από τα επώδυνα μέτρα, η εφεδρεία και οι δραματικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, προσκρούουν στην άρνηση ομάδων βουλευτών αλλά και κομματικών μηχανισμών σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που εκτιμούν ότι τέτοιες οριζόντιες περικοπές είναι απαράδεκτες.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα φθάσει στην Αθήνα στις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά και το επίσημο πρόγραμμα, δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά, όπως πληροφορείται η zougla.gr από ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη αυτή δεν αφορά την Κουμουνδούρου αλλά αυτούς που διοργάνωσαν τις συναντήσεις, δηλαδή το Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά και επειδή το πρόγραμμα του προέδρου του Eurogroup είναι ανοιχτό, την Πέμπτη το πρωί, θεωρείται πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία τέτοια συνάντηση.

Ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Γιούνκερ έχει τηρήσει σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την Ελλάδα και, μόλις δύο 24ωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, χαρακτήρισε «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη.

Ο κύκλος των κρίσιμων ευρωπαϊκών ραντεβού του πρωθυπουργού κλείνει με τη συνάντησή του την προσεχή Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο.

Σαμαράς: «Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει περισσότερα χρήματα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει οι διεθνείς δανειστές να δώσουν περισσότερο χρόνο στη χώρα μας, για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές ως προϋπόθεση για την οικονομική ενίσχυση, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Βild».

«Το μόνο που θέλουμε είναι λίγος “αέρας να ανασάνουμε”, για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης