Συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχε το απόγευμα της Τρίτης στη Ρώμη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Παράλληλα, επισκέφθηκε ένα κέντρο παραμονής αιτούντων άσυλο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την ιταλική πρωτεύουσα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του, ο κ. Τόσκας δήλωσε: «Η επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ήταν χρήσιμη για να γίνουν κάποιες συγκρίσεις, με αναφορά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα δικά μας δεδομένα. Σχετικά με τη συνάντηση με τον ομόλογό μου Αντζελίνο Αλφάνο, μπήκαμε με ιδιαίτερη ειλικρίνεια στη συζήτηση των κοινών προβλημάτων των δύο χωρών μας. Πρόκειται για θέματα όπως οι ροές των προσφύγων και η εξέταση του ασύλου -η οποία παίρνει πολύ χρόνο διότι τηρούμε κοινές διαδικασίες-, ενώ συζητήσαμε και για την αποδοχή προσφύγων στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την Ιταλία έχουμε σειρά κοινών προβλημάτων και πολλές κοινές αντιλήψεις για το τι χρειάζεται η Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν έως τώρα, είπε: «Η διαδικασία της επανεγκατάστασης προσφύγων συνεχίζει να είναι προβληματική και όσες χώρες συμμετέχουν σε αυτή το κάνουν με σαφώς αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, υπάρχουν χώρες – όπως εκείνες του Βίσεγκραντ- οι οποίες είναι αρνητικές ως προς το να δεχθούν πρόσφυγες, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες αλλά και οι ευρωπαϊκές ιδέες και ο πολιτισμός μας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από απομονωτισμό, φράχτες και έλλειψη αλληλεγγύης. Πρέπει να γυρίσουμε στην πραγματική αλληλεγγύη και όχι στη λεγόμενη “ευέλικτη αλληλεγγύη”, με την οποία κάποιες χώρες μπορεί να λένε “πάρτε 5.000 κουβέρτες και τελειώσαμε με τις υποχρεώσεις μας”. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος, ούτε στα οικονομικά θέματα, αλλά ούτε και στο προσφυγικό. Οι κίνδυνοι και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού».

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για τη δυνατότητα να επιτραπεί στην Ιταλία να μη συνυπολογισθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό στη σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ και για το αν η ευελιξία αυτή μπορεί να ευνοήσει κι άλλες χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Κάθε άνοιγμα της Ευρώπης, κάθε αντιμετώπιση προβλημάτων με ένα ευρύτερο βλέμμα, ευνοεί και εμάς. Όλος ο Νότος έχει να επωφεληθεί από κοινές προσπάθειες, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη. Η παλιά αντίληψη ότι πρέπει να κοιτάζουμε μόνον το σπίτι μας και να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει στην αυλή του διπλανού, είναι σαφές, πλέον, ότι έχει αποτύχει. Επομένως, ακόμη και οι χώρες οι οποίες στην παρούσα φάση δεν έχουν επηρεασθεί από το προσφυγικό, δεν νομίζω ότι θα έχουν όφελος, στο μέλλον, από την απομόνωσή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης