Σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα αποφασιστεί το απόγευμα της Τρίτης, παραπέμπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις οριστικές αποφάσεις για το ρήγμα που παγιώθηκε στο εσωτερικό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λύση μοιάζει αναπόφευκτη με τον Τσίπρα να προαναγγέλλει στην Πολιτική Γραμματεία τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς συνεχίζει να κυβερνά με μειοψηφία, περνά υφεσιακά μέτρα με την αρωγή της αντιπολίτευσης και βλέπει την Αριστερή Πλατφόρμα να μην είναι διατεθειμένη να συναινέσει στη μνημονιακή πολιτική εν όψει της συμφωνίας με τους εταίρους.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πραγματοποιούσε αρχηγική εμφάνιση στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Μανώλη Γλέζου.

Το σκηνικό αυτό αποτυπώνει τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. O κ. Λαφαζάνης απέρριψε τα μνημονιακά μέτρα, απέφυγε να σχολιάσει τα «συντροφικά μαχαιρώματα» και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την σημερινή ηγεσία του κόμματος για τη μάχη που επίκειται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται με την άφιξη της Τρόικας (όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία εντός Αυγούστου) αλλά και με τη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης (έκτακτο συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών Τσίπρα-Αριστερής Πλατφόρμας).

Αρχηγική εμφάνιση Λαφαζάνη

Δεκτός με χειροκροτήματα έγινε ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στο στάδιο του Πανελλήνιου για εκδήλωση της ιστοσελίδας της Αριστερής Πλατφόρμας, Iskra.gr.

  «Απεδείχθη ότι ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο “όχι” που θέλουμε να πούμε ξανά και να το πούμε μέχρι το τέλος. Το «όχι» δεν ήταν μια μπόρα κυριακάτικη που πέρασε. Κάνουν λάθος όσοι το νομίζουν αυτό. Δεχόμαστε έναν βρώμικο πόλεμο. Τον έχουν συντονίσει τα ξένα συμφέροντα με τα ξένα μέσα, σε συντονισμό με τα περισσότερα εγχώρια μίντια», είπε κατά την έναρξη ο πρώην υπουργός.

«Δεχθήκαμε εσωκομματικά μαχαιρώματα. Αντιπαρέρχομαι αυτές τις επιθέσεις. Ρωτώ ευθέως. Υπομονεύουμε το ΣΥΡΙΖΑ εμείς που υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες του; Ας το προσέξουν κάποιοι. Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο του κόμματος, που παρά τις διαφορές μας τον στηρίζουμε; Εμείς που υπερασπιζόμαστε τις αρχές του ή όλοι αυτοί που ανοίγουν με ευκολία ένα δρόμο, που αν τον ακολουθήσουμε θα οδηγηθούμε στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ακόμα και τώρα διαθέτουμε εναλλακτική λύση. Προϋποθέτει την αμφισβήτηση της ευρωζώνης και τη ρήξη. Δεν είναι ώρα να παρουσιάσω όλο το πρόγραμμα αυτής της εναλλακτικής λύσης, που καταγράφεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλειφθεί», τόνισε.

Το πλάνο Λαφαζάνη:

-Εθνικοποίηση και Κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

-Ανάγκη να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες οι στρατηγικές υποδομές της χώρας.

-Καμία ιδιωτικοποίηση σε λιμάνια, ενέργεια και ακίνητα φιλέτα.

-Αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων κερδών.

-Αποκατάσταση της νομιμότητας και διαφάνειας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το τσάκισμα της διαπλοκής Μέσων Ενημέρωσης και δημοσίων έργων.

-Βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χωρίς αυτό, η χώρα δε μπορεί να έχει μέλλον.

Tέλος ανέφερε: «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ισχυρό μήνυμα ενότητας μέσα από την διαφορετικότητά μας, η ανάγκη να επανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα στις προγραμματικές αντιμνημονιακές ρίζες του, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την “τετατόικα” για ένα νέο μνημόνιο. Εμείς είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ!».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι: Μ. Γλέζος, Θ. Πετράκος, Β. Πριμηκύρης, Κ. Λαπαβίτσας, Δ. Στρατούλης, Γ. Μηλιός, Θ. Κατσανέβας, Μ. Κριτσωτάκης κ.α..

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία

Γλέζος σε Λαφαζάνη: Πώς τους ανέχτηκες;

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του Μανώλη Γλέζου προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο είπε:

«Παναγιώτη πώς ανέχτηκες να υπάρχει τόσον καιρό άλλος ΣΥΡΙΖΑ και άλλη κυβέρνηση Μαξίμου με αυτά που έκανε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ένας αγωνιστής της Αριστεράς, έγραψε στο facebook για μένα: Θα βγάλεις επιτέλους το σκασμό; Ε, δε θα τον βγάλω και το ξέρουν, τί το ζητάνε;».

«Είναι το χειρότερο μνημόνιο γιατί το φέρνει μία κυβέρνηση που έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ,» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Γλέζος.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Γλέζος τόνισε ότι «είμαστε εναντίον του 3ου Μνημονίου γιατί υποδουλώνει τον ελληνικό λαό».

«Υπάρχει μονάχα κάποια συνάφεια του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Το ΟΧΙ είναι υποχρέωσή μας, ταύτιση μας με την ιστορία, η επαναβεβαίωση ότι η ιδέα της αντίστασης δεν χάθηκε σε αυτό τον τόπο. Υπάρχει λύση. Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή. Να κάνουμε μία ανακωχή με τους δανειστές. Ούτε θα δανειζόμαστε, ούτε θα χρειαζόμαστε δάνεια. Αυτό το είπε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν , της Αυστρίας» συμπλήρωσε ο κ. Γλέζος

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «βαριά ήττα», επισήμανε την ανάγκη πάλης εναντίον του τρίτου μνημονίου.

«Το ρεύμα του ΟΧΙ συνιστά βάση ανασυγκρότησης δυνάμεων και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ριζοσπαστική αριστερά» τόνισε παράλληλα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τέλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πέτρος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στο έθνος των εργαζομένων και στην Ελλάδα της ολιγαρχίας και της υποταγής είναι ενεργό».

Έκκληση Τσίπρα για ενότητα

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας -επί 3,5 ώρες- η Πολιτική Γραμματεία στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το χαρτί του εκτάκτου συνεδρίου όπου εκεί θα γίνει το τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στα οποία ξεχωρίζει η δέσμευσή του ότι δεν θα εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και ότι θα πρέπει συντεταγμένα να υπάρξει επίλυση των εσωκομματικών διαφορών.

1. Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε.

2. Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία.

a. Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

b. Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

c. Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; ¨Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;

3. Επ αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, Έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

a. Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

b. Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων. (Ας σημειωθεί εδώ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν το χρέος της χώρας βιώσιμο)

c. Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.) Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.

d. Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε.

4. Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

5. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος.



Συνεδριάζουν και πάλι στην Κουμουνδούρου

Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση ανανεώνεται για τις 16.00 το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής – δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε συζήτηση ουσίας, και κατατέθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για την αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, αλλά και για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά μέσα στους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην ερωζώνη. Έγινε μια συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν πολλά ερωτήματα και απόψεις, για την μέχρι τώρα αλλά και την μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε απόψε κομματική πηγή.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Διαβάστε επίσης:

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε έκτακτο συνέδριο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015, 17:59

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης