«Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους ανίδεους κυβερνήτες της»: Αυτός είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη στο περιοδικό της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, το πρωτοσέλιδο της οποίας κοσμεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών με το ερώτημα: «Έλληνας ήρωας»;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μιλά για μία ακόμα φορά για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, για την είσοδό του στην πολιτική, για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και το μέλλον της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρώτοι μήνες (σ.σ. με τον Αλέξη Τσίπρα) ήταν μήνες απόλυτης χαράς γιατί ο Αλέξης και εγώ ήμασταν ενωμένοι. Βρισκόμασταν από την πλευρά των αγγέλων και ένιωθα ότι αυτο που κάναμε το κάναμε μαζί. Όταν όμως ένοιωσα ότι η Τρόικα είχε σπρώξει ένα τοίχος ανάμεσά μας, αυτή η χαρά μετατράπηκε σε τρόμο. Και παρέμεινα όσο περισσότερο μπορούσα μόνο από την αίσθηση του καθήκοντος προς τον πρωθυπουργό γιατί ένοιωσα ότι ακόμα και αν έκανε συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν στην παράδοση, θα ερχόταν μια στιγμή που θα ένοιωθε τόσο ταπεινωμένος ώστε θα ερχόταν σε μένα για λύσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη» δηλωνει ο πρωην υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην πρώτη «συνάντησή» του με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2009 όταν όπως λέει «ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα της τάξης του 4% και είχε γραμμή παρόμοια με αυτή του Brexit. Τότε τους είχα προειδοποιήσει κατά αυτού του θέματος και τους άλλαξα την άποψη». Το 2012 όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές με μια υπόσχεση να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος ο Τσίπρας τον πλησίασε και του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα απο την Αμερική όπου βρισκόταν (σ.σ. ο Βαρουφάκης) ώστε να γίνει μέλος της κυβέρνησής του, προσθέτει η εφημερίδα.

Απαντώντας στο γιατί αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Ποτέ δεν σκόπευα να γίνω πολιτικός. Ρωτήστε τη σύζυγό μου γι’ αυτό. Υπάρχει όμως ένα ηθικό καθήκον που έχει ο καθένας. Όταν συνεχώς λες “δεν πρέπει να κάνουμε αυτό αλλά εκείνο” και κάποιος σου πει “ωραία έλα να κάνεις αυτό που προτείνεις” τότε τι απαντάς;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον οποίο λέει ότι «η άποψη του για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για παράπλευρη απώλεια». «Τον ενδιαφέρει η Γαλλία και η διαδικασία με την τρόικα εδώ στην Ελλάδα είναι ένας τρόπος να κρατά υπό έλεγχο το Παρίσι» συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης