«Η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει επιβραδυνθεί και συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο. Γίνεται με μείωση μισθών, με μερική απασχόληση, με φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και με μείωση του αριθμού των απασχολούμενων».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Τομέαρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεπώς» επεσήμανε «η παρατηρούμενη μείωση της ανεργίας –για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει- δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με αύξηση μισθών. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά “φτωχών” εργαζομένων των 360 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, αλλά η απόλυτη κυριαρχία τους –τα τελευταία 2,5 χρόνια- σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικής ανατροπής που συντελέστηκε σε βάρος των εργαζομένων με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 2013 η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Τον Ιούλιο του 2017 η πλήρης απασχόληση “κατέρρευσε” στο 45,74%, με τις ευέλικτες μορφές να εκτινάσσονται στο 54,26%!».

«Ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Βρούτσης, «είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ποιοτικών, με πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζεται η σημασία και ο συμπληρωματικός χαρακτήρας των ευέλικτων μορφών, που συνυπάρχουν αρμονικά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση όμως να υπερισχύει! Ισορροπία, που δυστυχώς ανατράπηκε, για πρώτη φορά, το 2015, με τις ευέλικτες μορφές να κυριαρχούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σκληρή κριτική κατά των κυβερνητικών ενεργειών, ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, δήλωσε: «Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν γίνεται, ούτε με “αριστερά” ξόρκιακαι λαϊκισμό, ούτε νομοθετώντας ευχέςκαι καλές προθέσεις, αλλά ούτε και με διορισμούς στο δημόσιο».

Και ανάφερε: «Χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές που να ενδυναμώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και να αλλάξουν ριζικά το απαρχαιωμένο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, που για δεκαετίες υπονόμευε ταυτόχρονα εργαζόμενους και επιχειρηματικότητα, οδηγώντας στην απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Πολιτικές, που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα. Το τρίπτυχο ανάπτυξη, παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος για τη χώρα μας.

Χαρακτήρισε το braindrain ως «την πιο επώδυνη συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης που υπέστη η χώρα μας» και επεσήμανε: «Δεν είναι τυχαίο, ότι η τάση για φυγή στο εξωτερικό εκτινάχθηκε από 11% το 2011 σε 33% το 2017!».

Ο κ. Βρούτσης, μίλησε για το πακέτο Γιούνκερ, λέγοντας ότι «από τη μια το αναξιοποίητο πακέτο “Γιουνκέρ”, με τα 35 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Από την άλλη η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, οδηγούν μοιραία στην απώλεια χρήσιμων κοινοτικών πόρων, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας».

«Αν σε αυτά» σημείωσε «προσθέσει κάποιος και τις “μπλοκαρισμένες” επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, της Κέρκυρας κ.α., τότε μιλάμε για έναν συνδυασμό εγκληματικών παραλείψεων και ανικανότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Χιλιάδες θέσεις απασχόλησης θα είχαν δημιουργηθεί -εδώ και 3 χρόνια- αν όλα είχαν εξελιχθεί φυσιολογικά στη χώρα μας»
Και δήλωσε: «Τώρα, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι ο στόχος –που είχαμε συμφωνήσει με τους θεσμούς- για ανεργία 19,5% στο τέλος του 2016 ήταν απόλυτα εφικτός. Κάτι που δεν τελικάσυντελέστηκε, καθώς η ανεργία έκλεισε το 2016 στο 23,5% με αποτέλεσμα την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, υπογράμμισε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ: «Μέρα τη μέρα, το ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου” αποκαλύπτει δραματικές εκπλήξεις, με θύματα τους συνταξιούχους.Η οριστικοποίηση –μετά τα μέσα Αυγούστου- των πρώτων συνταξιοδοτικών αποφάσεων φανέρωσε συντάξεις 185 ευρώ και χαμηλότερα!

Τέλος, μιλώντας για τον ΕΦΚΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στη συνείδηση του κόσμου το όνομα ΕΦΚΑ είναι συνδεδεμένο με ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και εξοντωτικές εισφορές.Δεκαεννιά μήνεςμετά τη σύστασή του, δεν διαθέτει ακόμη ούτε οργανόγραμμα, ούτε κανονισμό ασφάλισης και παροχών, ούτε έχει εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα που διέπει τη λειτουργία του. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αντί η κυβέρνηση να επιλύσει όλες τις προηγούμενες δυσλειτουργίες και να μειώσει την ταλαιπωρία του κόσμου, μετέτρεψε τον ΕΦΚΑ σε ΣΥΡΙΖΕΦΚΑ, προχωρώντας σε μια πρωτοβουλία αδιανόητη που γυρίζει τη δημόσια διοίκηση της χώρας μας 10ετίες πίσω».

Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης