Το Βερολίνο φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια και την εμμονή των δανειστών της Ελλάδας σε βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg είναι αξιόπιστες τότε η Άγκελα Μέρκελ μελετά στα σοβαρά την χαλάρωση των όρων του Μνημονίου αλλά και το περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ως προς εκείνα που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε την Πέμπτη τις πληροφορίες περί σχεδιασμού ενός νέου κουρέματος έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να περιοριστεί στο 100% του ΑΕΠ και άρα να εκτιμάται από τις αγορές ως ..βιώσιμο.

ς προς το πρώτο σκέλος της ειδησεογραφίας τώρα, το Bloomberg επικαλείται δύο κυβερνητικούς βουλευτές , τους Κλάους-Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών και τον Φρανκ Σέφλερ των Φιλελεύθερων οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν πώς η Καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία χαλάρωση των μνημονιακών απαιτήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή ούτε το Reuters ούτε και κυρίως το Bloomberg έχουν την τάση να ωραιοποιούν τα δεδομένα που αφορούν την Ελλάδα (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει) η διπλή είδηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ,λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα (23 Αυγούστου) αλλά και τα διαδοχικά τετ-α-τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε Βερολίνο και Παρίσι με την Καγκελάριο και Γάλλο Πρόεδρο στις 24 και 25 του μηνός.

Δεδομένης της αντίθεσης αρκετών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, «η επίσημη γραμμή είναι σκληρή, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση στέλνει κάποιους να “δοκιμάσουν το νερό” για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή» υποστήριξε ο Βιλς.

«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που πήρε το “πολυτελές πακέτο” διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου» ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφλερ. «Και εφόσον η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα χρήματα, εκείνο το πρόγραμμα θα είναι ηπιότερο των υπολοίπων» εκτίμησε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων.

Κανείς από τους δύο βουλευτές δεν εξειδίκευσε ακριβώς πώς θα μπορούσε να γίνει «χαλάρωση», αλλά το πρακτορείο δείχνει στην αναφορά του Χρισιανοδημοκράτη βουλευτή Νόρμπερτ Μπάρτλε πως ίσως χρειαστεί δεύτερο ελληνικό «κούρεμα». Με το υφιστάμενο κλίμα πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πως ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί στη γερμανική Βουλή.

Αισιόδοξη η Goldman Sachs

 Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα κεφάλαια που έχει να λαμβάνει η χώρα από το τρέχον πακέτο στήριξης της χώρας αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών της και την αποτροπή του κινδύνου συστημικής κατάρρευσης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2014.

Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να έχει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αποτύχει επίσης να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Τα χρήματα φτάνουν στην Ελλάδα ακόμη και αν δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα», ξεκαθαρίζει η Goldman Sachs.

«Επιπλέον, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2015. Και για να αντέξει το 2016, η Ελλάδα θα χρειαστεί μόλις 38 δισ. ευρώ επιπλέον», επισημαίνεται στην ανάλυση του οίκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης