Η Ελλάδα προηγείται έναντι των άλλων κρατών μελών στα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει στην ΕΕ για την εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ. Τα αιτήματα της χώρας μας αντιστοιχούν στο 16,8% των συνολικών δαπανών που έχουν δηλώσει όλες οι χώρες της ΕΕ.

Αυτό πρόεκυψε από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές-ριες συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου που είναι αρμόδιοι για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εισήγησή του κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός παρουσίασε πρώτα απ? όλα τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Χάρη και στην τροποποίηση του γενικού κανονισμού που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κατόρθωσαν μέσα στο 2015 -με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τεράστια προσπάθεια- να επιταχύνουν την υλοποίηση και την πληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και να επιτύχουν εντέλει απορρόφηση 100% σε όλα τα προγράμματα, ακόμη και σε εκείνα που παρουσίαζαν μεγάλες δυσκολίες και χαμηλή απορρόφηση τον Ιανουάριο του 2015. Η επιτυχία αυτή έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης