Επιστολή με την οποία ζητεί προθεσμία μέχρι τις 10 Αυγούστου προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, απέστειλε διά του συνηγόρου του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Π. Βασιλακόπουλος, συνήγορος του πρώην τσάρου της οικονομίας, είχε δηλώσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας πως θα καταβληθούν προσπάθειες για να προλάβει η ομάδα των συνηγόρων αλλά και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου να μελετήσουν τη δικογραφία μέχρι και τις 17 Ιουνίου, οπότε και ο πρώην υπουργός είχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή, αφήνοντας από τότε υπονοούμενα για πρόθεση της πλευράς Παπακωνσταντίνου να ζητήσει αναβολή.

Η πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών ζητεί αυτή την προθεσμία για την κατάθεση έγγραφων εξηγήσεων, αλλά και του αντιγράφου της λίστας Λαγκάρντ, επικαλούμενη τον τεράστιο όγκο της δικογραφίας που τον αφορά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα έγραφα κλπ. που έχουν κατατεθεί και ανέρχονται σε 19.400 σελίδες. Ο κ. Βασιλακόπουλους επεσήμανε: «Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε οποιοδήποτε στάδιο μιας ποινικής διαδικασίας, στον ύποπτο κατά του οποίου στρέφεται η έρευνα ή στον κατηγορούμενο, οφείλει να χορηγείται εύλογη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του». Μάλιστα ανέφερε ότι «το κατά πόσον μια προθεσμία είναι εύλογη ή όχι, δεν μπορεί να επαφίεται σε αυθαίρετες διακριτικές ευχέρειες οποιουδήποτε, αλλά κρίνεται με αντικειμενικά και μόνον κριτήρια, ξένα προς οποιαδήποτε διαφαινόμενη ή μη διεκπεραιωτική και μόνον νοοτροπία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου διαμαρτύρεται για την επταήμερη προθεσμία που έχει δοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών ώστε να μελετήσει το υλικό της δικογραφίας, λέγοντας ότι η προθεσμία αυτή «αυταποδείκτως στερείται σοβαρότητος», ενώ επίσης θεωρεί την χορήγηση προθεσμίας ελάσσονος των δύο τουλάχιστον μηνών «αποτελεί χορήγηση οπωσδήποτε μη ευλόγου προθεσμίας». «Αρκεί προς τούτο να αναλογισθεί κανείς ότι η ανάγνωση, επεξεργασία, συναγωγή συμπερασμάτων και σχολιασμός ακόμη και 100 σελίδων ημερησίως απαιτεί διάστημα 194 ημερών, ήτοι χρονικό διάστημα μείζον των 6 μηνών».

Μάλιστα, ο συνήγορος του πρώην υπουργού προειδοποιεί να «μη διανοηθεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι διωκόμενος ή ότι δεν είναι εισέτι διωκόμενος, αφού για να πεισθεί κανείς περί του αντιθέτου αρκεί να αναγνώσει τον επίσημο τίτλο που φέρει η επιτροπή ως κοινοβουλευτική επιτροπή διενεργούσα προκαταρκτικήν εξέτασιν “κατά του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου”. Έτσι, ζητεί να παραταθεί η προθεσμία «παροχής έγγραφων εξηγήσεων» εκ μέρους του τελευταίου μέχρι 10.8.2013, ενώ ζητεί ακόμα να του χορηγηθεί αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, τόσον εκείνης που παραδόθηκε εκ μέρους του κ. Ευ. Βενιζέλου “ως έχει άνευ ουδεμίας μεταβολής, μετονομασίας κλπ.”, όσο και εκείνης που διαβιβάστηκε μεταγενέστερα από την Γαλλία κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Όπως αναφέρεται, στο αντίγραφο CD που του έχει ήδη παραδοθεί δεν περιέχονται τα πρωτογενή στοιχεία της διενεργηθείσας πραγματογνωμοσύνης επί του ψηφιακού υλικού, αλλά μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας είναι αδύνατον πρακτικά να γίνει επεξεργασία των αρχείων που περιλαμβάνει».

Σημειώνεται ότι εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου που επρόκειτο να καταθέσουν την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή, τελικά δεν προσήλθαν και απέστειλαν υπόμνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης