Στο Βερολίνο ανοίγει αύριο τις πύλες της η Μπερλινάλε. Ο Ντίτερ Κόσλικ, ο οποίος διευθύνει το φεστιβάλ από το 2001, έχει την ικανότητα να επιλέγει ταινίες οι οποίες μπορούν να δημιουργούν καλή διάθεση στον θεατή αλλά και άλλες που δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής.

Πρόσφυγες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μότο της φετινής Μπερλινάλε «Δικαίωμα στην ευτυχία» μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας δεν μπορεί να λείπει από το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το ιταλικό ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» που διαγωνίζεται στο φεστιβάλ δείχνει το νησί Λαμπεντούζα. Και αυτή η ταινία αφορά στο δικαίωμα στην ευτυχία, εκείνη των κατοίκων του νησιού και εκείνη των προσφύγων που καταφθάνουν εκεί.

Χολιγουντιανή λάμψη

Το γνωστό παραλήρημα των θαυμαστών θα ξεσπάσει και πάλι όταν οι αστέρες του Χόλιγουντ έρθουν στο Βερολίνο. Η ταινία «Χαίρε, Καίσαρ!» των αδελφών Κοέν θα προβληθεί στο ξεκίνημα του φεστιβάλ. Η ταινία δίνει μια εικόνα για το τι γίνεται στα παρασκήνια της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζος Μπρόλιν και Τίλντα Σούιντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική συμμετοχή

Στο διαγωνιστικό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ υπάρχει μόνο μία υποψήφια γερμανική παραγωγή. Η ταινία της Άνε Ζόρα Μπεραχέντ «24 εβδομάδες» περιγράφει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που περιμένει παιδί. Γνωρίζει ότι θα είναι ανάπηρο. Μια ταινία για μια προσωπική, δραματική ιστορία και το ερώτημα, πώς διαχειρίζεται κανείς μια τέτοια κατάσταση.

Σκηνοθέτης με πολιτικό μήνυμα

Με αγωνία αναμένεται η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Σπάικ Λι. Πρόσφατα ο σκηνοθέτης δημιούργησε ένα κίνημα κατά των βραβείων Όσκαρ, επειδή οι φετινοί υποψήφιοι είναι μόνο λευκοί ηθοποιοί. Η νέα του ταινία «Chi-Raq» αφορά στη σκηνή της ραπ και του χιπ χοπ στο Σικάγο.

Ιρανικός κινηματογράφος

Το φεστιβάλ του Βερολίνου προβάλλει εδώ και χρόνια ταινίες που δεν προέρχονται από την Ευρώπη ή το Χόλιγουντ. Πολύ συχνά το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες από το Ιράν. Το 2016 συμμετέχει η ταινία του σκηνοθέτη Μάνι Χαγκίγκι «Ο δράκος έρχεται!», που διαδραματίζεται στο Ιράν τη δεκαετία του ’60.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Η Μέριλ Στριπ είναι επικεφαλής της φετινής κριτικής επιτροπής. Μαζί με τους έξι συναδέλφους της θα αποφασίσουν σε ποιον θα απονεμηθεί η χρυσή και η αργυρή άρκτος. Η γνωστή ηθοποιός έχει παρευρεθεί πολλές φορές στην Μπερλινάλε. Η φωτογραφία είναι από εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί το 2012.

Πρεμιέρα για το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Η ταινία του Χανς Στάινμπιχλερ, η οποία βασίζεται στο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Μπερλινάλε. Τη νεαρή Άννα Φρανκ υποδύεται η Λέα βαν Άκεν, η οποία έχει εντυπωσιάσει με την ερμηνεία της τους κριτικούς κινηματογράφου.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης